Walter trivs med besökarna vid brasan.

Isbjörnen Walter bjuder på vinteridyll

På en udde i värmländska sjön Ullvettern slog tyska familjen Gödel ner sina bopålar för några år sedan. Varje vinter delar de nu med sig av sitt paradis till glada barn och vuxna.
– Jag älskar vintern!
Jag måste ha varit en isbjörn i mitt förra liv, säger Walter.

Makarna Gödel på tur

Redan på långt håll hör man barnens glada tjut och rasslandet av hockeypuckar mot klubbor när vi besöker Fernbotten i Storfors på vårvintern 2017. När man kommer närmare är det snarare sprakandet från brasan som fångar uppmärksamheten.
Här vid Ullvetterns strand känner Walter och hustrun Ilona att de ”hittat hem”. Här finns utrymmet och friheten och en tillvaro som är långt mindre stressig än i Tyskland.
– För mig påminner det här om mina barndomsvintrar i Österrike där jag växte upp. I Tyskland är snön grå och blaskig. Där hittar du inte sådan här snö och sådana här isvidder, berättar Walter, och viftar med handen ut över sjöisen som just idag kryllar av besökare.
Både han och Ilona gillar liv och rörelse och Walter byggde därför en liten värmestuga vid stranden för tre år sedan och började att bjuda in folk under helgerna. I stugan, som han kallar is-kiosken, gräddar han surdegspizza och tysk bratwurst i vedeldad ugn som också ger skön värme. Någon större reklam för sin verksamhet har de inte gjort, men besökarna har ändå hittat hit.
Speciellt populär har rutschkanan fylld med snö varit, liksom den plogade isplanen och sparkarna man kan låna.

Familjen Eriksson

Anne Eriksson ska testa skridskor.

– Folk gillar att åka på utflykt hit, dricka varm choklad, grilla korv vid elden och vara ute på isen. Man kan ju komma hit för att promenera, pimpla eller bara vara, säger Ilona.
På en bänk på isen sitter Anne Olsson och snörar på sig skidskorna för första gången på 20 år.
– Det här blir både kul och läskigt, säger hon.Anne och maken Jonas Eriksson bor och jobbar i Uppsala, men har också ett hus i Bjurtjärn där de tillbringar de flesta helgerna tillsammans med döttrarna Klara och Sofia, två och fem år gamla.
– I regel åker vi till Bjurtjärn på torsdagar, säger Anne, som är uppvuxen i trakten och som hoppas på att familjen ska kunna flytta hit på heltid så småningom.
– Främst handlar det om att vi måste hitta jobb. Nackdelen med att bo på landet är att det blir mer skjutsande för att barnen ska kunna träffa kompisar, men fördelarna överväger. Storfors har ju en jättebra skola och här finns lugnet, naturen och tryggheten som vi uppskattar, säger Anne.
Anne och Jonas ger sig ut på skridskor utan att vingla alltför mycket, medan barnen åker pulka och spark. Kring brasan sitter ett gäng grabbar och värmer sig efter sparkturerna över sjön. Walter och Ilona langar fram grillkorv och spett.

Benjamin Kihlström gillar rutschkanan.

Artikelförfattaren testar rutchkanan tillsammans med Christoffer Kihlstrom.

– Vissa dagar har det varit fullt med folk här. Framåt eftermiddagen brukar det komma ett gäng och spela hockey. Barnen vill oftast inte gå hem, skrattar Walter.
Och visst har han rätt. När morfar Lars Larsson ska försöka övertyga ”testpatrullen” Christoffer och Benjamin Kihlström om att det nog är dags att åka hem, får han hårt motstånd. Snabba som små vesslor tar de ännu ett åk i rutschkanan.
– Det här är jätteroligt. Jag vill åka mer, säger Benjamin.

 

Iskiosken öppnar för säsongen den 20 januari och håller öppet på helgerna så länge isen håller. Öppettiderna är klockan 11-18 och man kan alltid få information om isläget på tel: 070-941 19 55.

Lars Larsson tar en tur på spark med barnbarnet Christoffer.

Av Eva Wiklund Foto: Lars Larsson