Bilnyheter från världens alla hörn!

Bowies unika Volvo såld
En unik Volvo 262 Bertone Coupé har sålts på auktion i Schweiz och priset sköt i höjden. Klenoden som tidigare ägts av popikonen David Bowie såldes nästan på dagen två år efter den hyllade sångarens bortgång. Under huven arbetar en 2,8-liters V6:a på 155 hästkrafter och coupén är utrustad med lädersäten, luftkonditionering och elektriska fönsterhissar, vilket ansågs vara rena lyxen 1981. Bowies gamla kärra sjöng dock knappast på sista versen – utan den nye ägaren fick punga ut med 1,7 miljoner kronor.

MediaMarkt säljer elbil
Nu är det klart att den svenska elbilen Uniti kommer att säljas av elektronikjätten MediaMarkt. Jajamänsan, du läste faktiskt rätt! Det Lundabaserade elbilsföretaget anser nämligen att deras elbil snarare passar in bland den senaste hemelektroniken än hos traditionella bilhandlare. Priset startar från 145 000 kronor och elbilen går redan nu att förhandsboka på MediaMarkts hemsida till en kostnad av 1399 kronor. I skrivande stund sägs man ha fått in över tusen förhandsbokningar så vi kan konstatera att det rullar på bra för nya Uniti.

En blåsning av Löfven
Socialdemokraterna lovade dyrt och heligt att skatten på bensin samt diesel skulle vara oförändrad. Det skulle visa sig vara tomma ord för bara några månader efter valet 2014 bröt man löftet och meddelade att drivmedelskostnaderna skulle höjas. Sagt och gjort, den första januari i år justerades priserna återigen och en liter bensin blir därmed 30 öre dyrare samtidigt som dieselpriset går upp med 27 öre. Det här är en riktig ”soppa”.

Mercedes huggen i sten
Det var en tung sten som föll från bröstet på Mercedes när nya G-klassen äntligen hade världspremiär på årets bilsalong i Detroit. Tyskarna bestämde sig därför att hedra den första generationen från 1979 genom att klä in bilen i ett till synes gigantiskt bärnstensblock. Mästerverket tog 90 dagar att färdigställa, väger närmare 49 ton och är tillverkat i en plast som ska likna bärnsten. Vad som händer med konstverket efter bilsalongen är ännu inte hugget i sten…

Förbjudet att köra svart
Nu är det slut med svarta bilar. Tja, i alla fall om man är bosatt i Turkmenistan. Diktatorn Gurbanguly Berdimuhamedow styr landet med järnhand och presidenten har nu beslutat att förbjuda svarta bilar eftersom han anser att de är fula och bringar otur. Befolkningen har ingenting att säga till om och nu pågår en massiv insats med att transportera bort alla ”felfärgade” fordon. Enda chansen att få tillbaka sin ”svarta pärla” är att lackera om den, vilket kostar tre gånger mer än vad den genomsnittlige turkmenen har i månadslön.

Av Jenny Nilsson / CNP AB