Malin Stensson och Morgan Andersson driver framgångsrika gymmet Fight Fit Atletics i Kristinehamn.

Malin fick ett nytt liv och startade eget gym

Malin Stensson, 27 år, var överviktig i många år. Hon levde på snabbmat, tröståt och fick kommentarer om sitt utseende. Till slut drabbades hon av ätstörningar, togs in för behandling på psyket i Karlstad och fick hjälp att komma tillbaka till ett nytt liv. Hon gjorde en viktresa från 100 kilo ner till 54 kilo. Idag driver hon ett av Kristinehamns mest framgångsrika gym tillsammans med sambon Morgan Andersson.

Det var när Malin tog studenten som hon sa till sig själv: ”Nu jäklar ska jag visa alla som kommenterat min kropp”. Fram till dess levde hon långt ifrån ett sunt liv. Hon funderade aldrig på att träna. Tvärtom. Hon åt fel och levde på godis och snabbmat. Hon rörde på sig så lite som möjligt.
– När jag gick hem från skolan kunde jag stanna och ta en korv med bröd bara sådär, berättar hon.
Malin åt inte tillsammans med sina kamrater. Istället tröståt hon och det blev mycket smörgåsar, makaroner och korv och hamburgare.
När hon bestämde sig för att göra något åt sin vikt började hon räkna kalorier. Men kalorierna hon räknade fanns fortfarande i snabbmat som hon fortsatte att äta fast lite mindre.
– Även om jag räknade kalorierna gjorde det inget större utslag. Det var tomma kalorier jag fick i mig, säger hon.

Även om hon inte åt rätt började hon röra på sig. Hon började bland annat gå ut med två hundar.
– Men jag skämdes så för min kropp att jag åkte ut i skogen för att gå där ingen kunde se mig. Jag kunde gå en och en halv kilometer och fick ordentlig träningsvärk, berättar hon.
Vikten gick sakta neråt. Hon började efter ett tag spela innebandy och kilona försvann så sakta. När hon nådde 70 kilo flyttade hon hemifrån.
– Problemet var att jag inte kunde laga mat och jag levde på kokta ägg, kvarg och kyckling. Samtidigt kunde jag inte släppa kommentarerna kring min övervikt, säger Malin.
Om hon tidigare fått höra att hon var för tjock fick hon nu höra att hon var för mager. Hon köpte en träningscykel och tränade två till fyra gånger per dag. Hon började gå på gym och det gick så långt att hon aldrig åt tillsammans med någon annan. Malin fick nämligen ångestattacker när hon ställdes inför att äta något med kolhydrater eller fett.
Hon isolerade sig. Till slut gick det så långt att sambon Morgan satte ner foten.
Han fick henne att åka in till på psykakuten i Karlstad vilket ledde till att hon till slut, år 2012, kom till en avdelning för behandling av patienter med ätstörningar. Här gick hon på dagvård under åtta månader. I gruppen fanns sju tjejer med samma problematik. När Malin kom dit visade undersökningen av hennes kropp att hon hade en puls på 42 och kroppstemperaturen var 35 grader.
– Jag gick verkligen på reserverna. Här fick jag gå i samtal och äta tillsammans med de andra i gruppen men jag hade ångest över maten. Det fanns regler om att vi skulle äta vanlig mat och börja våga äta mat med kolhydrater och fett. Det gick, steg för steg med det var ångestfyllt. Sedan blev jag fixerad av att laga mat åt andra.
Nu gick Malin från den ena ytterligheten till den andra. Hon började hetsäta, fick ångest och spydde upp alltihop.
– Det tog flera år innan jag kom över att inte vilja spy upp maten. Först för två år sedan försvann tvånget och jag hade väldigt stor hjälp av min sambo, säger hon.
Vändpunkten kom när sambons började på hund-dagis. De bytte dagisavgiften mot att de tränade tjejerna som drev hunddagiset.
Han blev tränare i boxningsklubben i Kristinehamn och Malin körde igång tjejträning med fyra andra tjejer och Fight Fit Kristinehamn bildades.
Ryktet spred sig och fler ville vara med. Efter ett tag var det ett hundratal människor i olika åldrar och storlekar med i träningen. Malin beslöt att utbilda sig till personlig tränare och efter att ha hyrt in träningsverksamheten hos boxningsklubben fick de flytta eftersom träningen samlat så många att brandmyndigheten sa ifrån.
Utan lokal flyttade träningen utomhus och kontoret och utrustningen hölls i bakluckan på en Volvo.
Hos Wiréns Åkeri fick man sedan tillgång till en ny lokal där man flyttade in i september 2015.
– Vi hade inga pengar till en början men hyresvärden var snäll och vi lyckades beställa utrustning med löfte om att betala lite senare. Ekonomiskt gick det bra och bara efter två veckor var vi på banan och kunde betala hyra och träningsredskapen vi beställt, berättar Malin.
Idag har lokalerna byggts ut till ett gym på 700 kvadratmeter och 900 medlemmar i alla ålderskategorier är registrerade. Tanken är att bygga ut lokalerna ännu mer och utöka verksamheten med till exempel spinning.
Från att för några år sedan ha isolerat sig och haft tvångstankar är Malin nu en helt annan människa.
– Förr vågade jag knappt träffa folk. Nu är jag betydligt mer självsäker och kan stå inför femtio personer och leda träningen. Det hade jag aldrig trott för tre år sedan, avslutar Malin.

Text Björn Hallin. Foto Malin Stensson