Balans i livet med yoga

Monica Karppinen driver MK Yoga, ett av Karlskogas yogastudios. Hos Monica möts man av en vacker orientalisk bänk, mjuka golvkuddar och doftaromer som genast inbjuder till avslappning och harmoni.

En livsomvändning
Monica bjuder på ett gott te och börjar entusiastiskt berätta om yogan som för elva år sedan fick henne att göra en livsomvändning. Monica kom i kontakt med yoga via sin utbildning till spaterapeut. Hon reste till Indien för två månaders studier i yogafilosofin och de indiska religioner som yogan är sprungen ur. Nyfikenheten har varit en drivkraft berättar hon och genom yogan lärde hon sig att vara sann mot sig själv.
Yoga stabiliserar, öppnar upp och stärker kroppen som en helhet. Monica poängterar hur yogan påverkar de fysiologiska effekterna positivt, i synnerhet nervsystemet och lymfsystemet. Kroppens två viktigaste system enligt Monica. Kroppen talar om för oss när något är fel och yogan hjälper oss att lyssna på kroppens signaler menar hon.

Yoga på recept
Sedan hösten 2017 kan Monica erbjuda terapeutisk yoga på recept, FAR-Yoga (FAR står för Fysisk aktivitet på recept). Medicinsk yoga har funnits länge inom vården berättar Monica. Många som deltagit i den terapeutiska yogan vill vidare inom yogan och deltar i någon av Monicas klasser.

Många yogastilar
I sin yogastudio leder Monica yogaklasser enligt Hatha yoga traditionen, som är grunden till all annan yoga. En stil som passar alla, eftersom det går att anpassa övningar efter individen. Hon berättar inspirerande vidare om Ayurveda, en livskunskap om hur vi kommer i balans, genom att balansera de tre elementen som vi är konstruerade av: Luft (gaser), Eld (galla) och Vatten (lymfvätskan), detta väver hon in i sin yoga. Hatha är en egen tradition inom yogan och i den ingår, förutom kroppskontroll och andningsövningar, även kroppsrensning.
Inslag av yoga finns idag i många olika träningsformer och hos oss i väst utvecklas det nya yogastilar hela tiden berättar Monica. Om du utövar yoga hemma tipsar Monica om att det är en god idé att ibland delta i klasser med kunnig instruktör för att vara säker på att övningarna därhemma görs på rätt sätt. ”Yoga är ju så bra” konstaterar Monica. Och jag kan bara hålla med. Att yogan stärker både kropp och själ är inte nyheter för mig. Jag lämnar Monicas härliga yogastudio och är helt på det klara med att jag kommer tillbaka.

Text/foto Nina Simonen