Trumpkort i rockärmen

(F l o r i d a – U S A)
Att USA:s president dominerat förstasidorna under 2017 är knappast någon överdrift. Donald Trumps twittrande får de trogna anhängarna att jubla medan andra sätter morgonkaffet i vrångstrupen. Miljöbilspremien som Barack Obama införde ska bort eftersom miljöproblemen anses överdrivna. Chefen för det amerikanska naturvårdsverket är dessutom en klimatskeptiker och nu öppnas naturreservat upp för oljeborrning.

Nya oljefält ska göra USA helt oberoende av oljeimport och målet är att hålla bensinpriset på två kronor litern. När Obama höjde priset för att skona miljön blev det nästan tvärnit i försäljningen av de bränsleslukande jättesuvarna. Nu har vinden vänt och idag har man till och med svårt att hinna leverera bilar med stora motorer eftersom status räknas i antalet cylindrar i USA.

Pickupen Ford F-150 är exempelvis USA:s mest sålda truck för 40:e året i rad och tillika landets mest sålda bil överlag för 35:e året. Blir du förvånad? Då kan vi avslöja att andraplatsen innehavs av pickupen Chevrolet Silverado och tredjeplatsen av en annan flakbil – Dodge Ram. Naturligtvis domineras försäljningen av bensinmotorer och nu börjar ju även bränslefrågan bli en het potatis i Sverige. Statliga subventioner har fått många att välja dieselbilar som nu riskerar att bli svårsålda i takt med att politikerna klubbar igenom nya dieselförbud.

Dieseloljan blev aldrig någon hit i USA och på vår gata här i Fort Mayers är det bara en av femtio bilar som drivs av diesel – nämligen grannens Volkswagen Jetta. Men han har tröttnat på alla gliringar och kontrat med en personlig nummerskylt med texten ”SLOW VW”. Men kanske finns det ändå hopp om att jänkarna på sikt ska välja mindre bilar. Tidningen MotorTrend har i alla fall de senaste åren korat bränslesnåla modeller som ”Car of the Year”.

I år gick den prestigefyllda utmärkelsen till Alfa Romeo Giulia med motiveringen: ”körglädje i en läcker förpackning”. Många skakade dock förvånat på huvudet eftersom den italienska modellen är helt ny på den amerikanska marknaden och innan 2017 har det inte sålts någon Alfa på nästan tjugo år. Men det nya partnerskapet mellan Fiat-Chrysler har öppnat dörren för den eldiga italienskan.

Vintern i Florida är den mest populära årstiden bland alla bilvänner. Då kan man åka på bilträffar alla veckans kvällar och inte minst köra nercabbat. Det heter ju ”sunroof” men sommartid håller man luckan stängd och låter luftkonditioneringen jobba. Enda gången man öppnar taket är kvällstid och därför marknadsförs takluckan istället som ”moonroof” i södra USA.

President Trump älskar själv att köra med himlen som tak, men den tiden är förbi. USA:s president måste åka i sin förtäckta stridsvagn och ”The Beast” tar sig inte lika smidigt in till McDonalds drive-in. Så numera kommer matpåsen till Vita Huset och lastas lika självklart ombord innan Airforce One ska lyfta. Kritikerna trodde inte Trump skulle klara ett år vid makten men hans trogna anhängare planerar redan för omval 2020. Det kommande året får visa vilka Trumpkort, förlåt, trumfkort som kan hålla Donald kvar vid ratten!

Carl-Ingemar Perstad / CNP AB