Växande Structo hittade kompetens

Tre mycket nöjda parter träffas i Structos verkstadslokaler. Platschef Jerry Johansson fick snabbt tag på kvalificerad arbetskraft. Mohammad Khodarai fick ett efterlängtat jobb och Ninni Andersson kunde stryka en person från projektets lista över arbetslösa.

Projektet Jobb Helt Enkelt drivs av Storfors kommun i samarbete med arbetsförmedlingen och med stöd av Tillväxtverket. Det går ut på att matcha nyanlända med arbetsgivare genom ett annorlunda sätt att presentera de arbetssökande.
– Vi visar enbart kompetenserna, varken kön eller nationalitet visas i första läget, berättar Ninni Andersson, som sedan i april har fått ut åtta personer i praktik varav tre redan fått jobb.
Mohammad kommer från Syrien och har bott i Sverige i tre år. Han har utnyttjat tiden effektivt till att lära sig svenska och att skaffa sig en utbildning som CNC-operatör via Yrkesakademien.
– Jag studerade till advokat i Syrien, men jag insåg att det inte skulle fungera i Sverige, därför valde jag en yrkesutbildning där jag kunde få jobb ganska snabbt, säger Mohammad, som stortrivs på Structo.
– De nya svenskarna är en outnyttjad resurs, och jag tror att det finns en del onödiga farhågor när det gäller att anställa, säger Jerry Johannson, som tillträdde som platschef i augusti.
Han var i ett läge när företaget desperat behövde ytterligare en svetsare och en CNC-operatör. Efter den första kontakten tackade han snabbt ja till Mohammad, som fick en månads praktik via arbetsförmedlingen.
– Sedan erbjöd vi honom jobb. Han är en jättefin resurs och har verkligen smält in i arbetsgemenskapen, säger Jerry, som hade en del funderingar över hur integrationen skulle gå. Men han hade inte behövt oroa sig.
– Det känns jättebra. Jag trivs både med jobbet och mina arbetskamrater, säger Mohammad, som vill bo kvar i Storfors där han rotat sig tillsammans med sin fru.
Structo går idag bra och har 24 anställda. Tack vare lojala anställda, tålmodiga indiska ägare och högkonjunkturen ser man med tillförsikt på framtiden.
– Det är ett galet högtryck idag och vi är på väg att bli en lönsam fabrik. Vi måste ge en eloge till ägarna som trott på oss och som fortsatt att pumpa in kapital. Nu är det dags att vi ger fina siffror tillbaka, säger Jerry Johannson.
Han hade tänkt gå i tidig pension efter att ha veckopendlat från Fagersta där han jobbat som vd för ett verkstadsföretag under sex år. Men när Stuctos platschef gick i pension blev han tillfrågad och tackade till slut ja.
– Det är roligt att få göra ett avtryck just i det här företaget där jag tidigare jobbat på olika poster. Vi satsar nu på att förädla våra produkter och på så sätt bli mer lönsamma, säger han.
Structo ökar tillverkningen av mantelrör till hydraulcylindrar som används till större maskiner som dumpers, grävmaskiner och borrar.
Jerry Johansson säger att det finns utrymme både i lokalerna och maskinmässigt för att expandera.
– Men vi ska växa kontrollerat, säger Jerry, som är stolt över de anställda. Bruksmentaliteten är sedan länge borta.
– I den här fabriken jobbar vi som ett lag och de anställda är otroligt flexibla. Om det behövs rycker en maskinoperatör in på en svetsrobot, och vi har en extremt låg korttidsfrånvaro som det brukar vara när folk trivs, säger han.
Projektet Jobb Helt Enkelt, som levererat arbetskraft till Structo och andra företag kommer att pågå fram till årsskiftet. 18 personer har deltagit hittills och just nu finns några på tur att hitta nya arbetsgivare.
En av dem är Amani Dasonqi som jobbat nio år som handläggare för FN i Syrien. Hon har redan hunnit med praktik på integrationsenheten och på MSB.
– Jag är redo för ett jobb nu, säger hon. Ninni Andersson samarbetar tätt med arbetsförmedlingen och integrationsenheten i Storfors.
– Det har varit lättare än jag trodde och roligt att jobba med detta. Bemötandet från företagen har varit väldigt positivt, säger hon.

av Eva Wiklund