Jenny Svensson och Andrea Masci driver Oliveriet i Kristinehamn.

Våga italienskt på julbordet

Ett absolut måste på de italienska julmiddagarna är julkakan Panettone. Våga lägga till något nytt på det traditionella svenska julbordet med noga utvalda produkter från Italien.

Jenny Svensson och Andrea Masci driver delikatessbutiken Oliveriet med kafé och restaurang i äkta italiensk anda i Kristinehamn. ”Här är alla välkomna, till och med hundar så länge det inte finns allergiker i lokalen” hälsar Jenny. Att umgås med hela familjen är en viktig ingrediens i det italienska köket.
Något som skiljer middagarna från vårt svenska kök är att uppleva smaken av en råvara i taget; pasta för sig, kött för sig osv. I Italien är kött en smaksättare snarare än en huvudrätt berättar Jenny och tillägger att det italienska köket har få men bra råvaror.

Färska grönsaker
Det mesta på det italienska matbordet består av färska grönsaker efter de sydeuropeiska årstiderna som kan erbjuda mycket mer än vårt svenska kli-mat tillåter. Jenny och Andrea köper råvarorna till sin butik och restaurang från småskaliga producenter i Italien, bland annat från Andreas hemö Sardinien. Som komplement till de italienska råvarorna finns närproducerade produkter från Värmland på hyllorna i butiken. En stor del av utbudet är dessutom ekologiskt.

På ett äkta italienskt ”julbord”, eller julmiddag som det egentligen heter i Italien, serveras antipasti misti, primi piatti, secondi piatti och dolce. Oliveriets egna italienska julmiddag består av blandade förrätter, pastarätter, kött från norra Italien och den traditionella julkakan Panettone, ett måste på det italienska julmiddagsbordet.

En egen favorit
Den stora julkakan tillverkas av ett familjeföretag i södra Italien berättar Jenny. Den är en långjäst surdegskaka med lång hållbarhet och en av Jennys egna favoriter
på den italienska julmiddagen.
Julkakan förenar hela Italien där julmiddagen annars består  av rätter som är  typiska för respektive region berättar Jenny vidare.
Så våga prova något nytt på julbordet och varför inte börja med den traditionella julkakan som förenar hela Italien, en Panettone.

av Nina Simonen