Tony Tingström kan berätta entusiastiskt om processen att brygga öl.

Julens heta drycker med chili och ingefära

Vinterns första snö har fallit och hos Gammelbacka Bryggeri väntar ett kryddigt julöl på att provsmakas inför julens ankomst. Tony Tingström, en av ägarna till mikrobryggeriet Gammelbacka Bryggeri i Karlskoga tipsar om goda ölsorter som passar bra till julbordet.

I en av de stora tankarna i bryggeriets stora bryggverk ligger ett ingefärsöl på jäsning. Ingefärsölen är en av kundernas favoritsorter berättar Tony och menar att den lättdruckna ölsorten passar bra till den kraftiga julmaten. Det är mycket honung i ingefärsölen avslöjar Tony, men honungen är inte till för att göra en ölsort sötare som jag tror utan bidrar till att balansera upp en viss torrhet och beska i ölen.

Idag tillverkar bryggeriet tolv olika ölsorter.

Kolsyrades på flaska
Vidare berättar Tony entusiastiskt om processen med ölbryggning från humlet till den färdiga drycken som kan njutas såväl en solig sommardag som en dryck på julbordet. Första ölen, som levererades i februari i år, bryggdes i ett litet bryggverk och kolsyrades på flaska. Idag görs bryggeriets tolv olika ölsorter i ett stort bryggverk som värms upp med hjälp av ånga.
I en annan tank jäser en ölsort som döpts till ”Chilla” och som namnet antyder innehåller chili och en smula överraskande smak av lakrits. Det är en mörk öl med mycket smak som passar till julens söta efterrätter, menar Tony.
– Den passar till och med som en efterrätt i sig själv, säger han och den är ännu bättre varm. Men hur får man till smaken av lakrits undrar jag. Jo, genom att tillsätta den typiska julkryddan stjärnanis såklart.
I skrivande stund ligger också Gammelbackas julöl kryddat med muskotnöt, kanel och vanilj och väntar på att provsmakas. Om smaken är som förväntat kommer den att finnas till försäljning i en lokal delikatessbutik.
Om Tony själv får välja dryck till julbordet så blir det B.I.K.-ölen, en mörk lager som passar bra till mat menar han. Och B.I.K. det står förstås för Bryggd I Karlskoga och ingenting annat.

av Nina Simonen