Veronica Stenberg brinner för vegansk matkultur.

Elegant vegetariskt på julbordet

Foto: Louise Karlund

Vegetarisk och vegansk mat behöver inte vara tråkigt, svårt eller smaklöst. Veronica Stenberg är strateg på dagen och matkreatör på sin fritid och brinner för vegansk matkultur.
Hon är uppvuxen i Degerfors i Värmland, har varit bosatt i London under många år och bor numera i Göteborg. Varje onsdag publicerar hon nya rätter via sin blogg ElegantlyVegan.com. Veronica kombinerar även passionen för maten med att skriva guider på sin sajt om de spännande städer som hon besöker. Hon har tips på allt från de bästa platserna för Afternoon Tea till var du hittar den bästa hummusen i Budapest. Det ligger också helt i tiden att välja fler vegetariska alternativ, inte minst till julbordet, med hänsyn till vår miljö och hälsa. Här kommer ett par supergoda, enkla recept till årets julbord.

 

Julkryddade cashew och dadelbollar
Otroligt lätta att göra men ser imponerande ut. Hemligheten ligger i att dekorera bollarna efter de har doppats i choklad.

Julkryddade cashew- och dadelbollar. Foto: Veronica Stenberg

Ingredienser
10 st Medjool dadlar, utan kärnor
250 ml cashewnötter, råa
0,5 tsk himalayan salt
4 tsk kanel, malen
1 tsk kokosnötolja
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk kryddnejlika, malen

Till dekoration
100 g 92% mörk choklad
Socker
Finhackade nötter, rostade nötter
Kakaonibs

Tillsätt cashewnötter i en matberedare och mixa i en till två minuter. Tillsätt dadlar, kokosolja kryddor och salt. Mixa till en deg.
Forma bollar som storleken av körsbärstomater och placera i en burk i kylskåpet. Vänta tills bollarna har härdat och är kalla innan du doppar dem i smält mörk
choklad och garnera med tex nötter.
Dekoration: Smält choklad försiktigt i ett vattenbad. Doppa varje boll, en och en med hjälp av två gafflar och placera på en bricka med bakpapper. Strö över önskad dekoration ovanpå varje boll. När chokladen har torkat, placera dadelbollarna i en burk och lagra i kylskåpet. Ät inom en vecka.

 

Svartkålspaj med pinjenötter

Ingredienser
3 dl kikärtsmjöl
1 dl vetemjöl
4-5 msk kallt vatten

Svartkålspaj med pinjenötter. Foto: Veronica Stenberg

4 msk raspolja
1 nypa salt
100 gram svartkål, finhackad utan stjälk
¼ litet av ett litet blomkålshuvud, kokt
1 lök, tärnad
2 vitlöksklyftor
400 gram silkestofu (mjuk tofu)
3 msk blad persilja, finhackad
1 tsk kapris
1 tsk citronsaft, färsk
1 tsk Dijon senap
1 tsk grönsaksbuljongpulver
2 msk näringsjäst (kan uteslutas)
pinjenötter
havssalt
peppar



Deg: Lägg alla torra ingredienser i en skål. Blanda. Tillsätt olja och arbeta till en smulig och kornig konsistens med mjölet. Tillsätt kallt vatten, en matsked i taget och arbeta samman till en fast deg. Låt degen vila i kylskåpet i en timme.
Fyllning: Lägg blomkål och vitlök i en matberedare. Mixa. Tillsätt senap, kapris, citronsaft, salt, peppar, näringsjäst, buljongpulver, mixa. Tillsätt silkestofu och mixa till en slät konsistens. Lägg till svartkål, hackad lök och persilja i en skål, blanda med fyllningen från matberedaren. Blanda jämnt. Smörj en pajform, och gör ditt pajskal. Tillsätt fyllningen i ditt pajskal. Fördela jämnt. Toppa med pinjenötter.
Grädda i en förvärmd ugn, 200 grader, i ca 45-60 minuter. Kontrollera efter halva tiden och lägg folie över pajen, för att inte bränna vid ytan. Låt pajen vila i 10 minuter innan servering.

Foto: Veronica Stenberg