Kommunstyrelsens vice ordförande Christina Skogsström klipper bandet vid Börjes hembygdsgård.

Många ville inviga nyrenoverade leder i Storfors

När Storfors kommun, Föreningen Storfors Skidor och Bjurtjärns Hembygdsförening bjöd in till invigning av nyrenoverade vandringslederna var intresset stort.
– Vilken anstormning. Det här är över all förväntan, säger Marita Sjöberg från Storfors Skidor, som kunde räkna in över 70 besökare i Lårhöjdsstugan.

Kommunalråd Hans Jildesten och kommunstyrelsens vice ordförande Christina Skogsström klipper varsitt band; vid Lårhöjden och i Bjurtjärn. Båda riktar ett stort tack till Per Persson och Bertil Csuha som under två års tid lett arbetet med att få både leder och miljön i samhället i toppskick.
– Det känns skönt att vi äntligen fått upp lederna till den standard de ska ha. Nu hoppas vi på att kunna fortsätta det här fina arbetet med andra områden, säger Hans Jildesten.

Vandrare från Nykroppa, Johnny Johansson, Jan-Olov Morén och Anniqa Eriksson

– Det är jätteroligt att lederna nu är i fint skick och kan börja användas, säger Christina Skogsström.
På båda ställena serverades kaffe och korv med bröd. Anna Larsson från Bjurtjärn passade på att gå Åsjöleden från Lunnedet och nästan upp till Lårhöjdsstugan dagen innan invigningen, så hon har bra koll på ledens skick.
– Vilken otroligt fin led! Det känns som lyx att få ha detta i närheten. Den var väldigt fint iordningställd hela vägen och löpte längs flera fina sjöar med bra rastplatser. Ganska kuperat, men väldigt trevligt, säger Anna, som gick närmare tre mil i sällskap med några vänner.
Till Bjurtjärn hade också Kristinehamnarna Lena och Fredrik Joura åkt med barnen Myra och Wille.

Kristinehamnarna Lena & Fredrik Joura med barnen Myra och Wille vid Börjes hembygdsgård.

– Jag har mina rötter i Kväggeshyttan, så det ska bli spännande att gå en bit av Åsjöleden. Vi brukar ofta vara ute i skog och mark med barnen, säger Fredrik.
Lennart Johansson, turismansvarig, tror att satsningen kan löna sig.
– Dels får vi en bra närmiljö för våra invånare, men våra fina leder kan också locka vandrare från olika delar av Europa. Då blir den här satsningen ett stöd för de boendeanläggningar som finns, säger han.
Vid Lårhöjden minglar besökarna både utomhus och inomhus. Efter en upprustning av stugan är det nu möjligt att elda inomhus för att skapa mysig stugvärme, och det är något som många uppskattar.
Rune Öjerstav är en av dem som lagt ner allra mest tid på att hålla Lårhöjdsstugan i skick från början av 50-talet och framåt.

Han minns Jalmar ”Buling” Larsson som eldade stugan varm varenda helg under skidsäsongen.
– Då var det fullt hus här jämt, säger han och skrattar. Och blir det som Föreningen ”Storfors Skidor” vill så kan stugan få nytt liv som samlingspunkt.
– Den står ju alltid öppen, man kan rasta här eller till och med sova över. Om vi får ihop några fler intresserade skulle vi kanske kunna se till att stugan är varm en söndag varje månad, säger Marita Sjöberg.

Bandklippningen vid Lårhöjden. Foto: Bengt Salander

Johnny Johannson, Jan-Olov Morén och Anniqa Eriksson från Nykroppa har vandrat den norra vägen från Badsta Camping upp på Lårhöjden och uppskattar rundvandringen på dryga milen.
– Det är väldigt fint och lätt att ta sig fram trots att det är blött i markerna nu. Det här bidrar verkligen till att vi kan hålla oss i form och behålla hälsan, säger Anniqa.

Av Eva Wiklund