Leif-Erik och Kirsti med barnbarnet Michelle som hälsar på.

Alfred har fått ett nobelt kafé

Kafédriften vid Alfred Nobels Björkborn har tagits över av Leif-Erik och Kirsti. Tillsammans driver dom verksamheten i ett nära samarbete med museet.

Jag har precis missat självaste Alfred Nobel får jag veta av Leif-Erik som är ny kaféägare på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga. Alfred ska ha avnjutit en pannacotta här på sitt alldeles egna kafé, Café Alfred Nobel. När jag besöker Leif-Erik och Kirsti Loiske Lund, nya ägare till Café Alfred Nobel, pågår det årliga evenemanget Konst Runt Möckeln och många av de som besöker utställningarna på området passar förstås också på att ta en fika i kaféet med stort urval av hembakat.

Gillar att jobba tillsammans
Idén till att driva verksamhet tillsammans fick paret för ungefär tre år sedan. En livsomvälvande händelse fick Leif-Erik och Kirsti att tänka om när det gäller såväl arbete som livet i stort. Leif-Erik, med bakgrund inom IT-branschen, och Kirsti med lång erfarenhet av restaurangverksamhet beslöt att ta över driften av kaféet vid Alfred Nobels Björkborn.
– Dessutom tycker vi om att arbeta tillsammans, tillägger de båda.

Barn och barnbarn njuter av en mysig fikastund på Café Alfred Nobel.

Kirsti vid sitt lilla kontor som ryms i ett av kaféets hörn.

Tydlig koppling till museet
Kirsti jobbar också som guide på museet och betonar betydelsen av en tydlig koppling till just Alfred Nobel och hans sista svenska hem. Namnet Café Alfred Nobel är en del i muséets verksamhet och idag säljs också souvenirer i kaféet.
Det finns planer på att servera bruncher med teman som för tankarna till Nobels andra hem runt om i Europa, såsom Paris och San Remo. Kanske har jag tur och får träffa den världsvana herr Nobel vid en brunch med influenser från Sankt Petersburg.

Text & foto: Nina Simonen