Framtidens bilar

Den 14 oktober uppmärksammas Johan Janssons Stiftelse för tumörforskning och cancerskadade 20 år på Karlskoga motorstadion. En av dagens föreläsare är motorjournalisten och ordförande i Car of the Year Håkan Matson. Inför evenemanget ringer vi upp Håkan för att fråga om vad han förberett inför sin föreläsning ”Framtidens bilar”.

Håkan Matson, motorjournalist från Dagens Industri.

När vi ringer upp är Håkan Matson nyss hemkommen från Danmark där biltester för Car of the Year hållits. Håkan berättar att han kommer att ta upp de stora trenderna inom bilindustrin idag; elektrifiering, uppkoppling, självkörning och konsumenttrenden bildelning. Vidare säger han att elbilar kommer starkt nu och spår en ketchupeffekt vad gäller elbilsanvändningen inom bara några år.

Bra infrastruktur för elbilar
Elbilsmarknaden är på väg att köra om andra miljövänliga alternativ såsom vätgasbilar och etanoldrivna fordon säger Håkan. Det finns ännu för få laddstationer för vätgasdrivna bilister medan laddinfrastrukturen för elbilar rullar på bra. Etanolen har fått ett oförtjänt dåligt rykte som i sin tur haft negativ påverkan på politiska beslut berättar Håkan vidare. Det är trycket från alltmer miljömedvetna kunder tillsammans med miljökraven som bidrar till biltillverkarnas kapplöpning inom framförallt elbilstillverkningen.

Håkan avslöjar att han har en varningssignal till bilhandlarna med sig till den 14 oktober. Exakt vad den består av får vi ta del av den 14 oktober på Karlskoga motorstadion då Johan Janssons Stiftelse 20 år uppmärksammas!

av Nina Simonen