Elever agerade i trafikövningen.

Fler deltidsbrandmän söks i Storfors

Deltidsbrandkåren i Storfors behöver förstärkning.
Vi besökte ett av arbetslagen under en intensiv övningsdag.

Plåtkon är räddad.

Fyra helger i rad har deltidsbrandmännen i Storfors övat på olika räddningsinsatser. De har räddat en plåtko som gått ner sig vid Mögsjöns strand, plockat skadade ur en krockad bil, hämtat hästar ur ett brinnande stall och räddat en nödställd upp ur vattnet.
– De har löst alla uppdrag på ett otroligt bra sätt, säger brandman Jonas Nilsson, som leder den sista lördagens övning.
I Storfors finns 20 deltidsbrandmän, men man skulle behöva vara ytterligare sex-sju stycken. Räddningstjänsten har ständigt behov av att rekrytera fler och när industrier försvinner från en ort blir det problem.
– De som jobbar inom kommunen får ofta täcka upp jouren på dagtid för de som jobbar utanför Storfors. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många som jobbar och bor på orten, säger Jonas.
När larmet går ska brandmännen kunna ge sig ut fem minuter efter ett larm. Då måste man både bo och jobba i närheten av stationen, samtidigt som man har en arbetsgivare som är villig att släppa iväg sina anställda. Varje år rycker Storfors brandmän ut på cirka 60-70 larm.
Brandmännen ska öva under 52 timmar per år och vid tolv tillfällen. Den här gången är det Jonas Nilsson och Patrik Ruud, heltidsbrandmän från Kristinehamn, som planerat och leder övningen. Brandingenjör Henrik Winkler, som idag är räddningschef i beredskap, finns också med.
Gruppen klarar de olika momenten genom snabbhet, samarbete och eftertanke. Pontus Löfgren gillar upplägget.
– Det här är jättebra. Man lär sig att jobba ännu bättre tillsammans och får tänka till lite. Väldigt bra att ledningen medverkar också, säger Pontus som jobbat som deltidsbrandman i tio år och som styrkeledare det sista året.
– Det här är inget man gör för pengar, utan det är ett intresse. Kamratskapen är fantastisk och det är en skön känsla att kunna hjälpa folk, säger han.
Plåtkon lyfts varsamt upp i stående ställning med hjälp av ett träd, block och vinsch innan man gör nästa moment. Framme vid det brinnande stallet, i nästa övning, rullar man ut flera extra slangar och förbereder för rökdykning. Sedan får hästägarna Kicki Karlsson och Jessica Palm ta över och berätta hur en häst fungerar i stress. Var och en får också öva på att ta fast och leda ut hästen.


– Hästarna kanske är fogliga nu, men så kommer det inte vara om det brinner. Ett knep är att närma sig från sidan och inte rakt framifrån, berättar Kicki.
Efter dagens sista övning är Jonas Nilsson lyrisk.
– Det här var så bra att jag nästan blir rörd. De gjorde allt rätt och mer därtill, säger han.

Hästägarna Kicki Karlsson och Jessica Palm instruerar i stallet.

 

 

FLER BRANDMÄN BEHÖVS
Den som är intresserad av att jobba som deltidsbrandman i Storfors kan kontakta Per-Erik Andersson tel 070-31 602 92. Det krävs att man är fullt frisk, klarar testerna och att man bor och arbetar så nära stationen att man kan vara på plats inom fem minuter vid ett larm. Deltidsbrandmännen utbildas internt och får även möjlighet att ta c-körkort.

av Eva Wiklund