Driftchef Jan Björk visar de nya containrarna för återvinning av textilier som nu finns vid Mosseruds återvinningsanläggning i samarbete med Myrorna.

Nu ska mer textilier återanvändas i Karlskoga

Istället för att gamla kläder, skor och tyger ska brännas upp satsar nu så mycket som möjligt samlas upp och återvinnas. Fyra behållare har satts upp på kommunens återvinningsanläggning.

Det är Karlskoga Energi & Miljö som samarbetar med Myrorna om satsningen. Fram tills idag har alla slänga textilier förbränts på kraftvärmeverket i Björkborn där de omvandlats till fjärrvärme. Nu kan alla bidra till en bättre miljö genom att slänga alla gamla kläder, väskor, handskar, livremmar och liknande på återvinningsanläggningen. Här har fyra behållare satts upp där allt samlas ihop. Innehållet transporteras sedan vidare till Myrorna anläggning i Karlstad. Där sorteras det. Det som är helt och rent säljs sedan vidare i organisationens secondhand-butiker. Det som är trasigt och av andra orsaker inte går att sälja återvinns istället på olika sätt. Bland annat kan de gamla slitna kläderna återanvändas i till exempel stoppning i bilsäten med mera. Bara mindre än tio procent av Myrornas insamlade textilier är oanvändbara och går vidare till förbränning. Överskottet från intäkterna av sålda plagg i butikerna går till socialt arbete för utsatta i samhället.
– Vi tror starkt på det här och det har varit lyckat i flera andra kommuner. Det känns såklart bra att bidra till ett ökat återbruk. Och att överskottet går till socialt utsatta gör att det känns ännu bättre, säger Jan Björk, driftchef på Mosseruds återvinningsanläggning i Karlskoga.
I samband med att nya behållare för textilier placeras på återvinningsanläggningen kommer även en container för inredningsartiklar att ställas dit. Den kommer på plats inom kort. Där kan man lämna små prylar för hemmet som man inte längre vill ha, såsom lampor, glas och prydnadssaker.
– Alla är välkomna till oss på Mosserud med sina kläder och prylar. Om man känner sig osäker på hur det ska sorteras så hjälper vi gärna till på plats, säger Jan Björk.

av Björn Hallin