Packmopedsturnén fyller år

I år firar Packmopedsturnén 25-årsjubileum och söndagen den 2 juli kommer mopederna och artisterna bland annat till Hennickehammars Herrgård söder om Filipstad.

Den framgångsrika turnén startade i Västra Ämtervik 1992. Där satt Göran Samuelsson och funderade på hur han skulle få pengar till hyran. Så småningom kom han på idén att turnera Värmland runt med sin packmoped. Han lastade flaket fullt med gitarr, tält och sovsäck och gav sig ut på vad som skulle bli Packmopedsturnéns jungfrufärd. Man ska inte ljuga och säga att det blev en omedelbar succé. När Göran kom till Gräsmark bestod publiken av en tysk turist och en katt. Sedan har det gått desto bättre.
På årets turné får publiken möta Louise Hoffsten som har en trettioårig karriär bakom sig och fått en rad utmärkelser som en Grammis, Rockbjörnen och Povel Ramels Karamellodiktstipendium. Samma stipendium har Shirley Clamp fått. Hon är välkänd från Melodifestivalen, Dobidoo och Så ska det låta. Nordman slog igenom med dunder och brak 1994 med debutalbumet Nordman och singlarna Förlist och Vandraren. Nordman består idag av Håkan Hemlin och Mats Wester. Med på turnén är också Peter Carlsson som en gång i tiden bildade Peter Carlsson och Blå Grodorna.
Jubileumsturnén bjuder på samma band som de senaste två åren, Bengan Blomgren på gitarr, Bengt Bygren på klaviatur, Nikke Ström på bas och Johan Håkansson bakom trummorna.

av Björn Hallin