Charlotte Nilsson driver både Bageri Höghuset i centrala Kristinehamn och Café Pärlan i skärgården på bekvämt avstånd från stadens stora turistmål, Picassostatyn.

En riktig klassiker i Kristinehamns skärgård

Det var för fjorton år sedan som Charlotte Nilsson startade Bageri Höghuset på Malmen i Kristinehamn tillsammans med en kollega.

För fem år sedan, i maj 2011 flyttades verksamheten till anrika Ejes Konditoris lokaler men namnet Bageri Höghuset behölls för att de gamla kunderna skulle känna igen sig.
Flytten innebar att man fick betydligt större ytor än tidigare. Det fanns fler maskiner, bättre bakbord och dessutom tillkom en servering, något som saknades på det gamla stället.
För tre år sedan gick Charlotte Nilsson vidare. Då blev hon och kollegan erbjudna att hyra Café Pärlan i skärgården, ett erbjudande som de snabbt nappade på. Från årsskiftet driver hon verksamheten helt på egen hand.
– Café Pärlan är ju en gammal klassiker i Kristinehamn och verksamheten har verkligen gått bra. Det är populärt att åka hit ut och ta en fika och njuta av skärgården, skrattar Charlotte.


Caféet drevs tidigare av Svenska kyrkan och det har varit caféverksamhet i byggnaden så länge någon kan minnas.
De senaste åren har området längs Vålösundet växt kraftigt och byggts ut med nya fritidshus och villor vilket betyder att allt fler människor bor permanent här ute.
– Det märks också på att affärer börjar dra sig utåt och området utvecklas allt mer, säger Charlotte.
Under sommaren håller caféet öppet längre och stänger först klockan 20.00 på kvällen. På menyn står en rad olika bakverk, toast, olika sallader, kort och gott lite lättare maträtter samt glass. Caféet tar 70 gäster inomhus och lika många på den stora uteserveringen.


Mittemot caféet ligger Vålösundsbryggan så det går att ta en båttur hit ut under sommaren. Här finns också en stor parkering som gör att man kan ta emot bilburna gäster samt att det får plats med bussar.
Till hösten kommer caféet att satsa på helgöppet med soppbuffé och tanken är att den möjligheten ska bjudas varje helg.

av Björn Hallin