Mattias Degerstedt och hans företag har haft en stabil utveckling sedan starten 2006.

Dubbla priser med några dagars mellanrum

Pris som både Årets Hantverkare och Årets Företagare i en och samma vecka. De fina utmärkelserna har Degerstedts Bygg i Filipstad fått på så kort tid. Företaget har en bredd med många hantverkare och arbetsområden vilket uppskattas bland kunderna.

Mattias har arbetat inom yrket i många år. Han började redan i skolåren men då hos OLW i Filipstad. Han varvade skolan med chipsproduktion. När han var 21 år gick han ut bygg- och anläggningsprogrammet. Fick jobb i Norge och senare i Stockholm och Göteborg där han var med om att bygga bland annat husgrunder. Han vände sedan tillbaka till Filipstad och arbetade i nio år hos ett företag i byggbranschen innan han bestämde sig för att satsa på ett eget företag 2006. Det började som enskild firma men efter ett år hade verksamheten växt så kraftigt att företaget ombildades till ett aktiebolag.
Vid starten hade Mattias tre anställda, idag har arbetsstyrkan växt till sexton man.
– Ganska tidigt, när jag var mellan 22 och 25 år bestämde jag mig för att jag skulle ha eget företag när jag hade kommit upp i 30-årsåldern och så blev det. Jag trodde nog att det skulle gå en gräns vid högst tio anställda men det har blivit några fler, skrattar Mattias.

Företaget har under årens lopp haft en stabil utveckling. Förra året ökade omsättningen med hela 25 procent, från 12,5 miljoner kronor till 16 miljoner. Lika kraftig ökning blir det nog inte i år.
– 2017 ökar vi nog med tre till fem procent, spår Mattias.
En bidragande orsak till att företaget växt så bra är bredden på de tjänster som erbjuds.
– Vi har snickare, målare, plattsättare, en grävmaskinist, glasmästare och personal som är våtrumskunniga och certifierade och därför klarar vi det mesta själva och kan åta oss en totalentreprenad, säger Mattias.
Det som företaget lejer in i sin tur är endast rör- och elarbeten.
Företaget har ramavtal med Filipstads kommun och utför arbeten åt de flesta av marknadens försäkringsbolag. Bland de större arbeten man fått in hör renoveringen av Spångbergsgymnasiet som drabbades av en omfattande vattenskada då det rann ut åtta kubikmeter vatten på två plan i skolan i slutet av förra året.
– Vi fick riva ut ungefär 1 600 kvadratmeter och lägga nytt golv, måla väggar med mera, säger Mattias.
En annan olycka som Degerstedts fick ta hand om var en bilbrand som ledde till att ett flerfamiljshus i centrala Filipstad brandskadades i april i år.

Mattias och Lena Degerstedt tog emot utmärkelsen Årets
hantverkare.

Degerstedts Bygg har också utsetts till årets hantverkare, inte bara en utan två gånger. Den fjärde maj i år fick Mattias tillsammans med sin fru Lena kliva upp på scenen på Hamburger Börs i Stockholm och ta emot utmärkelsen ur Peter Settmans hand i samband med Hantverkargalan. Fyra tusen företag var nominerade och bland dem utsågs Degerstedts Bygg som vinnare. Året innan kom företaget på andra plats.
På Filipstadsmässan den 7 maj kom nästa pris. Då fick Mattias ta emot utmärkelsen årets företagare.
I Stockholm konstaterade Mattias framgången så här:
– Jag är bara ett ansikte utåt. Det är gubbarna i firman som gör det.

av Björn Hallin