Månadens objekt

Sommarvillan på Tyskön

Ett av Kristinehamns skärgårds mest anrika hus är till salu. Det är den gamla sommarvillan på Tyskön som byggdes upp 1910 av krögaren Carl August Wadsten som nu ska säljas. Huset har ett fantastiskt läge men är idag ett fall för den händige.

 

 

 

 

 

 

Bild från Tyskön när seklet var ungt. Mannen på bilden är Carl August Wadsten.

Carl August Wadsten föddes 1841 i Hedemora. Efter avslutad skolgång började han arbeta med handel och flyttade en tid till Karlstad där han arbetade hos manufakturhandlare Sundström. Efter den stora stadsbranden i Karlstad 1865 flyttade han samma år tillsammans med en kamrat till Kristinehamn. Tillsammans öppnade de en manufakturaffär i det så kallade stenhuset vid Södra torget. Tack vare innehavarnas ” energi och redbarhet”, som det hette, fick de ett mycket gott rykte.

År 1880 slutade Wadsten i affären och tog istället över driften av Stora Hotellet. Några år senare öppnade han även ett värdshus på Tyskön. Wadsten ägde för övrigt hela ön på den tiden. Värdshuset blev under sommarmånaderna ett populärt utflyktsmål och här fanns bland annat en kägelbana och en dansbana.
Wadsten bestämde sig också för att bygga en sommarvilla på ön. Det löstes genom att en villa som stod på Sibberön monterades ner till hälften och flyttades över till Tyskön. Det gjordes vintertid då huset kunde dras över isen. Villan monterades sedan upp igen ett par hundra meter söder om värdshuset. Huset var imponerande på den tiden med en bostadsyta på hela 200 kvadratmeter fördelat på nio rum och två kök.
Carl August Wadsten avled 1916 i en ålder av 75 år. Nämnas kan att hans två döttrar finns avporträtterade i varsin medaljong i Kristinasalens takmålning i hotellet.

Runt restaurangen  fanns flera byggnader, bland annat Trädgårdsstugan där det odlades grönsaker som sedan användes i restaurangen. Här fanns också Sjöstugan och ett hus där husmor och ett par pigor bodde. Runt värdshuset och Wadstens sommarhus fanns en stor parkanläggning med vandringsstigar, små oaser med bänkar och planteringar.
Under andra världskriget köpte Sven Larsson. Han var i båtbranschen och när verksamheten expanderade och behovet av en ny tomt för ett fabriksbygge växte fram kontaktades kommunen. En bytesaffär gjordes 1962 med marken på Tyskön mot en fabrikstomt inne i Kristinehamn.

Samma år kom välkände Ingemar Larsson in i bilden. Han var i många år skeppare på turbåten Stöten och blev den sista hyresgästen i Wadstens gamla sommarhus. Han flyttade in tillsammans med hustrun 1962. Familjen arrenderade huset av kommunen för en tusenlapp per år. Allt eftersom åren gick blev det allt kostsammare för kommunen att hålla huset i ett bra skick och till slut konstaterades det att arrendeavgiften inte täckte underhållskostnaderna. Ingemar Larsson erbjöds att köpa huset och affären gjordes upp 1992 då en avstyckning av tomten blev klar. För två år sedan avled Ingemar Larsson och huset har stått tomt sedan dess.


Nu ligger det ute till försäljning hos Bocentrum i Kristinehamn och förutom huset är det läget som drar till sig intresse.
Idag är fastigheten i behov av en upprustning som omfattar allt från ytbeklädnaden på huset till el och fönster. Huset saknar badrum och toaletter och köken är omoderna.

Så här såg huset ut när det stod på Sibberön

På nedre våningen ligger ett stort vardagsrum med utgång till en stor altan som vetter mot vattnet. Här finns också en serveringsgång och kök.
Övervåningen har en stor hall, fem sovrum, ett allrum och även här ett kök. Från allrummet kan man gå ut på en balkong med utsikt mot öster.

Ingemar Larsson var mycket naturintresserad och lite av en trädkramare vilket fick till följd att träden runt huset fått växa till höga höjder vilket gör att tomten är skuggig. För att ta sig till ön behöver man ha en båt.

av Björn Hallin

Leave a Reply