Kyrktuppen fick lyftas bort med helikopter

Ola Falkeling och Fredrik Nilsson driver BF Plåt tillsammans. Här vilar de armarna på en egentillverkad skorstenshuv.

De senaste åren har BF Plåt i Kristinehamn tagit hem flera stora och spännande jobb. Överdelen på Visnums kyrka fick till exempel plockas ner med hjälp av helikopter och mitt under en vinande höststorm fick företaget rycka in och säkra taket som höll på att blåsa bort på ett av höghusen på Stenstaliden.

BF Plåt är ett gammalt Kristinehamnsföretag som grundades av Björn Falkeling 1981. Han drev företaget fram till 2006 då sonen Ola Falkeling köpte firman. Under årens lopp arbetade Fredrik Nilsson från och till i företaget och för fyra år sedan gick han in som delägare tillsammans med Ola.
Sedan dess har de drivit BF Plåt tillsammans och verksamheten har utvecklats positivt hela tiden. Orderböckerna har varit välfyllda och inför nästa år ser det väldigt ljust ut med gott om arbeten inbokade under hela första halvåret.
– Vi har så mycket att göra att vi gärna skulle anställda ytterligare en man men det är svårt att få tag i kompetent folk, säger Ola.
I bland annat Karlstad finns en utbildning för plåtslagare men marknaden suger upp eleverna så fort de lämnar skolan. Samtidigt lockar arbetsmarknaden i Norge med högre löner.
– Men vi fortsätter att leta, fyller Fredrik i.

BF Plåt arbetar med de flesta förekommande plåtarbeten i branschen.
Kundkretsen består främst av företag och kommuner men även privatpersoner. Kunderna kommer från Kristinehamn, Filipstad, Mariestad och Karlskogaområdet. När Ola tog över företaget var man tre man och arbetsstyrkan är idag uppe i fem personer.
Vintertid när istapparna växer till på fastigheterna åtar sig företaget även snöskottning och rensning av is från tak, främst i de centrala delarna av Kristinehamn.

De senaste åren har företaget fått flera stora arbeten. Bland annat en omläggning av taket på museet i Karlstad där den gamla delen fick nytt 1 500 kvadratmeter stort koppartak som sedan behandlades så det fick en vacker patina.
– Det var kul men slitsamt. Kravet var att vi inte fick använda några maskiner utan allt skulle göras för hand, skrattar Ola.

BF Plåt har även klätt in två stora silos vid reningsverket i Kristinehamn och medverkat vid upprustningen av både Visnums kyrka söder om Kristinehamn och Enåsa kyrktorn i Skaraborg. I Visnum fick en helikopter kallas in för att kunna plocka ner den höga tornspiran innan kyrktornets tak fick ny kopparbeklädnad. På Enåsa kyrka fick kyrktornet nytt tak av galvaniserad plåt.

Kyrktaket på Visnums kyrka fick nytt koppartak. För att få allt på plats fick kyrktuppen lyftas bort med hjälp av en helikopter.

kyrktorn-4 kyrktorn-1 kyrktorn-3 kyrktorn-2
Riktigt spännande blev det vid en höststorm häromåret när taket började blåsa av ett av höghusen på Stenstaliden i Kristinehamn. Då fick man rycka ut och säkra taket som höll på att blåsa all världens väg. När det sedan lugnade ner sig fick ett nytt tak läggas. På Gustavsviks herrgårdsområde har företaget även lagt nytt tak på en av flyglarna, bredvid den flygel som Ernst Kirchsteiger rustade upp. Listan kan utökas med flera större jobb på äldreboendet Tapiren och avloppsreningsverket i Kristinehamn och fönsterjobb på två höghus på Stenstaliden.

av Björn Hallin

Leave a Reply