Träna hunden att hitta svamp åt dig

HA TÅLAMOD. – Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.  

De flesta hundar kan tränas att bli duktiga svampletare. Här några tips hur ni kan träna tillsammans.

Börja med att träna hunden att hitta kantareller. De har ett utpräglat utseende och en distinkt doft vilket passar hundens luktsinne perfekt.
Dessutom hittar du lätt övningsexemplar av kantareller i matbutiken.

bild-2

GODISTAJM. Belöna hunden rikligt när den hittar utplacerade svampar.

Så tränar du hunden
• Lägg ut små bitar hundgodis som är täckt av en svamp. Viktigt att övningen sker i rätt typ av terräng. Alltså där det finns goda chanser att hitta svampsorten hunden tränar på.
Hunden ska lockas av doften och därefter kunna lokalisera och putta undan svampen.

• Placera kantarellen i skogen utan godbitarna och sedan belöna hunden rikligt, till exempel med godis, när den markerar svampfyndet. Detta är en viktig del av träningen eftersom hunden av naturen saknar incitament att leta svamp. Öva upprepade gången tills hunden associerar svampsök med belöning och uppskattning.

• Repetition och belöning är nyckeln till inlärning. Liksom att du är entusiastisk och glad. Det hörs om du är engagerad.

• Variation är avgörande för att behålla hundens intresse. Variera platsen för övningen och sättet du belönar på. Tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfällen.

• Undvik misstaget att röra vid svampen som används för att träna. Då finns en risk att hunden letar efter doften från husse eller matte, istället för doften från svampen. Ta inte i svampen med händerna eller trampa för mycket på sökområdet. Använd istället en tång under hanteringen och göm svampen i skogen dagen innan träningen så att doften av människa inte blir lika framträdande.

bild-3

GENUINT GLAD. Behåll hundens intresse genom att visa entusiasm och uppskattning när den hittar svamp.

Se upp för giftiga svampar
Som ägare bör man ha viss kunskap om var det kan finnas svamp så att hunden har chans att hitta sorten man letar efter.
Det är också viktigt att veta vilka arter som är giftiga. Hundar är känsliga för samma svampsorter som människor. Om olyckan är framme är det viktigt att uppsöka veterinär.
– Hundar som fått i sig giftig svamp får symtom som orkeslöshet, kräkningar och diarré, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar. Vid misstänkt svampförgiftning får hunden kräkframkallande medel och behandling med dropp. Det är viktigt att inte själv försöka få hunden att kräkas, då det kan förvärra hundens tillstånd. Svampförgiftning är dock mycket ovanligt och i de flesta fall klarar sig hunden utan bestående men.

av Marie Pallhed. Foto Sofia Bergström.

Leave a Reply