Så här vill svenskarna bo i framtiden

Digitalt, klimatsmart och naturnära. Så vill svenskarna ha sitt boende i framtiden. Många drömmer om ett stort skärgårdshus med stora fönster, hem som städar sig själva och boende som inte påverkar miljön i någon större omfattning.

Det visar undersökningen Trendrapport 2016 från Svensk fastighetsförmedling. Totalt har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, boende, bostadsbyte och inredning.
Framtidens drömboende är skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. Även funkisvillor med altan och stor trädgård lockar.
Hemmen ska dessutom helst ligga nära såväl natur, som matbutiker och bra kommunikationer.
Hela 84 procent kan tänka sig att förändra hemmet för att göra det mer miljövänligt. Flest vill installera solceller, men att byta till lågenergilampor eller miljöklassade vitvaror är också populära alternativ.

När svenskarna får välja hur deras framtida boende ska inredas blir svaret minimalistiskt med grafiska linjer och mönster. Industriell inredning med vitt kakel, marmor och mässing går hem.

Gällande hemmets tekniska funktioner önskar sig många framförallt en bostad som städar och dammar sig själv, men också mobila robotar som hjälper till med hushållssysslorna. Var tionde vill till och med kunna byta planlösning med ett enkelt knapptryck.

industriell kansla

 

INDUSTRIELL KÄNSLA. Industriell inredning med vitt kakel går hem när svenskarna inreder sina hem i framtiden. Foto Markslöjd, lampa Cork.

Korta fakta från Trendrapporten 2016

  • Svenskarnas drömboende är skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt, det svarar 28 procent.
  • Nästan varannan svensk, 46 procent, vill byta bostad. Allra flest vill flytta inom staden där de bor.
  • 84 procent är beredda att förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt.
  • Kläder och shopping är det första svenskarna skär ned på om boendekostnaderna steg med tvåtusen kronor i månaden.
  •  62 procent av svenskarna vill ha städhjälp hemma, 24 procent vill få maten hemlevererad och 19 procent vill slippa tvätta.
  • 15 procent vill gå på bostadsvisning i virtual reality och var tionde kan tänka sig att köpa bostad utan att ha sett den i verkligheten.

Bostadstrender

TRENDIGT BOENDE. I framtiden är det hög digital närvaro och minimalistisk inredning med grafiska linjer och mönster som gäller. Dessutom önskar sig många trädgårdsland, växthus och egen trädgårdsmästare.

 

Leave a Reply