Vårdhem blev drömboende i Lervik

Familjen Lundin. Agneta, Algot och Joachim kan njuta av utsikten från sitt nya hus i Lervik.

Från en liten sommarstuga till ett blivande vårdhem som till slut blev en fantastisk villa med strålande utsikt. Joachim och Agneta Lundin i Karlskoga hittade förra året sitt drömboende uppställt på asfaltplanen utanför ett byggföretag i Karlskoga. Nu har de flyttat för gott från Karlskoga ut till Lervik.

Historien började egentligen år 2010. Då köpte Joachim och Agneta en liten sommarstuga i Lervik på västra sidan av Möckeln. Det var ingen märkvärdig stuga. Det fanns inget kommunalt vatten och avlopp. Vatten fick de ta med sig i en vattendunk hemifrån. Intill stugan stod ett litet utedass.
– Men vi började renovera stugan och åkte hit ganska ofta. Utsikten från tomten är ju magnifik och vi trivdes jättemycket.
År 2011 köpte de loss arrendetomten som ägdes av en privatperson.

Det började med en liten sommarstuga utan bekvämligheter, som var röd med vita knutar. Stugan byggdes ut och målades vit och nu står det nya huset klart.

Bild 1

Ett stort lyft blev det när kommunen drog kommunalt vatten och avlopp i området 2013-2014. Det gjorde att intresset för stugan växte ännu mer. En tanke började gro om att de skulle bygga något större på tomten. När de gick och funderade dök den stora chansen upp. Joachim hade under två års tid åkt förbi ett byggföretag i Karlskoga och sett att det utanför fabriken stod en rad byggmoduler med svart träfasad och med presenningar på toppen. Joachim stannade en dag bilen utanför byggföretaget och gick in för att fråga vad det var för moduler. Det visade sig att de var tänkta till ett vårdhem som ett företag beställt. Av olika anledningar hade det inte blivit något av vårdhemsbygget och modulerna hade blivit stående på asfaltplanen utanför företaget. Det var ett ganska rejält vårdhem på 450 kvadratmeter. Riktigt så stort utrymme behövde inte Joachim och Agneta.  De hade tidigare funderat på att bygga till den lilla sommarstugan eller riva och bygga något nytt.
– Men det var jag inte så sugen på, säger Joachim.

På bara en dag var huset på plats efter att grunden gjorts iordning.

Bild 4 Bild 5 Bild 6

Efter lite diskussioner sinsemellan beslöt de nu att lägga ett bud på tolv av modulerna vilket togs emot positivt både av byggföretaget som den som beställt det tänkta vårdhemmet.
I maj förra året togs det första spadtaget till det nya huset. Modulerna kördes ut till Lervik från Karlskoga och på bara tolv timmar var allt på plats. Joachim som har eget byggföretag och är snickare i grunden har sedan byggt upp huset helt i egen regi.
– Vi har grävt, målat, dragit rör och gjort allt. Jag tror att vi har gjort nittiofem procent själva och förutom Agneta har även sonen Algot varit med på ett hörn, berättar Joachim.
I vardera änden av huset har två balkonger byggts till, en i vardera änden. På husets södra gavel har en stor altan byggts där även ett utomhusspa fått plats. Huset är på 270 kvadratmeter och mäter 21,5 gånger 15,5 meter.
Allt är dock inte klart. Det som återstår är att inreda övervåningen och utomhus ska tomten fyllas ut och planeras. Läget är något extraordinärt och huset ligger högt över sjön och utsikten är milsvid.
– Vi trivs verkligen med det nya huset och vi är jättenöjda med att vi hittade den här lösningen, säger Agneta och Joachim.

Bild 2

Så här ser det ut som skulle bli ett vårdhem men som nu är permanentbostad åt Agneta och Joachim Lundin.

Bild 3

Huset har fått balkonger, en i vardera änden.

 

av Björn Hallin

Leave a Reply