Anrika Kurlanda kvarn till salu

Kurlanda kvarn i Kristinehamn är till salu.

I början av 1970-talet slutade kvarnhjulen i Kurlanda kvarn i Kristinehamn att snurra. En gammal mjölnarepok gick i graven och ersattes av husvagnsförsäljning och senare en auktionskammare och loppis.

De sista åren har den gamla kvarnbyggnaden huserat auktioner och loppisverksamhet.

Kurlanda kvarn interiör

Den anrika kvarnen är nu till salu genom Mäklarhuset i Kristinehamn. Byggnaden uppfördes 1929 och omfattade 600 kvadratmeter i tre plan. Kvarnen låg nära stadsgränsen och när slättens folk åkte in till stan ställde de sina kängor, träskor eller stövlar vid kvarnen och satte på sig finskorna innan de fortsatte in till stadens torg och marknader.

Mitt under brinnande världskrig började Gustaf Hasselbjer att arbeta som mjölnare på kvarnen 1943. Tre år senare arrenderade han rörelsen för att 1955 ta över ägarskapet. Fram till dess maldes säden med hjälp av stora stenar men Gustaf investerade i nya maskiner och kvarnen blev halvautomatisk. Trots det var arbetet tungt och 1972 beslöt Gustaf

Hasselbjer att sluta med kvarnverksamheten trots att kundunderlaget var gott. Tunga lyft, spring i kvarnens trappor och massor av mjöldamm var en bidragande orsak till att verksamheten lades ned.

Kurlanda kvarn köptes sedan av köpmannen Ingvar Pettersson som hade lokaler i anslutning till kvarnen och sålde båtar och husvagnar. Dessutom kom ett nybildat bolag in i bilden som etablerade sig med grossistförsäljning av husvagnstillbehör. Chef för före-taget blev Lars-Gunnar Persson som tidigare var kontorist på Cabby husvagnar. Ingvar Petterssons företag utvecklades senare till det som idag är Husbilslandet i Bäckhammar.

av Björn Hallin

Leave a Reply