Första Eco Ready-huset i Karlskoga

Ett nyskapande lågenergihus med uppvärmningskostnader som närmar sig noll kronor.
I Finnebäck bygger Eco Ready House AB ett hus som blir det första i sitt slag i Karlskoga.

Huset är ett elementhus med egenskaper som få andra fastigheter kan visa upp. Väggarna har en speciell isolering med mycket goda isoleringsegenskaper. Uppvärmningen är golvvärme med en värmepump, men framför allt värms huset upp med hjälp av solens strålar. De som bor i huset bidrar till uppvärmningen med hjälp av sin egen kroppstemperatur.
Värmen kan anpassas på olika sätt beroende på inne- och utetemperaturen, om man är hemma eller på jobbet eller om man åker bort på semester. Temperaturen i huset kan sänkas och höjas med hjälp av mobilen så att det är varmt och skönt när man kommer hem.
Ventilationen som består av ett av marknadens mest effektiva värmeåtervinningssystem styrs också genom sensorer. Är det många inne i huset känner en koloxidsensor av det och ökar ventilationen och nattetid sänks den i motsvarande grad.
Mot syd har huset stora fönster som släpper in solljuset som värmer upp rummen och blir det för varmt finns jalusier som skärmar av solen. Huset har också air condition om det skulle behövas och sammantaget gör det här att inomhusklimatet alltid är behagligt. Man behöver inte vädra och filter i ventilationsanläggningen tar hand om eventuella skadliga partiklar.
– Det finns också möjlighet att styra belysningen i de olika rummen och bestämma vilka lampor som ska lysa på olika tider eller när man är borta, säger Staffan Öqvist, representant för Eco Ready House.
Huset, som ska stå klart i månadsskiftet april-maj, har en öppen planlösning där vardagsrummet och matplatsen ansluter till köksdelen.
Huset levererades i element och stomresningen klarades av på tre dagar. Byggtiden är cirka fem månader från att det första byggelementet levererades fram till att nyckeln sätts i dörren och de nyblivna husägarna flyttar in.
I Kristinehamn bygger Eco Ready House elva kedjehus i två plan med vidbyggt garage på Sannakajen. Här är det fråga om så kallade Plushus som även de har en mycket låg energiförbrukning och som producerar egen el via solpaneler på taket.

Eco Readyhuset kom till Finnebäck som byggelement och sattes upp på tre dagar. Stark vind tvingade arbetarna att hålla i av alla krafter när de stora väggarna lastades av. Först ut var dessutom den längsta med de stora glaspartierna mot söder och sjöutsikten.

D_DSC_0061 D_DSC_0075 D_DSC_0083 D_DSC_0100

D_DSC_0118 D_DSC_0149 D_DSC_0308 DSC_0292

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

av Björn Hallin. Foto Annica Nilsson

Leave a Reply