Allt för sjön

 Princess V48 – här lanseras ett nytänkade när det kommer till stora salongsbåtar. En elektriskt manövrerad glasfiberlucka i salongstaket kombinerar den öppna båtens luftiga känsla med kupébåtens ombonade komfort.

Sveriges största båtmässa, Allt för sjön i slutet av februari, drog till sig större intresse än förra året. Var fjärde båt var en nyhet bland annat Nimbus 405 Fly, Delta 290 som hade världspremiär, 100-knopsbåten Goldfish 38 Sport, Anytech 868 Cab, segelbåten Far East 28 och ”flygande båtar” som går ovanpå vattnet. 

 En av de mindre båtarna på utställningen men desto större i verkligheten. Gustafsberg VII byggd 1912 på Oskarshamns Mekaniska Verkstad ägs idag av Strömma kanalbolag med hemmahamn vid Nybrokajen. Hon finns idag i original att beskåda på Oskarshamns Sjöfartsmuseum. 

Gustafsberg sju

Närmare 400 båtar visades på mässan. Det är en ökning jämfört med de senaste åren. Störst var Fairline Targa 48 GT, en motorbåt på 15,5 meter. Minst var modellbåten ”Snipa” – bara en fot lång! Däremellan finns allt övrigt en båtälskare kan vara intresserad av.
Merparten av de utställda båtarna var motorbåtar då mässan i stort speglar marknaden.

 Bild 1. Nimbus 305 Drophead hade världspremiär på mässan och är en ny typ av daycruiser med Smart speed och Sidewalk. Smart speed innebär att båtens skrov har utformats för komfortabel körning i farter från 0 till 22 knop. Sidewalk design innebär generösa utrymmen och att det är lätt och säkert att röra sig runt båten och på fördäck. Bild 2. Tracker Proguide V175 Combo är en båt för den som gillar fiske och nöje till sjöss. Den här båten är även perfekt för vattenskidor.

Nimbus drophead Tracker
Försäljningen av större segelbåtar är fortsatt låg och flera segelbåtstillverkare väljer därför, bland annat av ekonomiska skäl, att inte visa sina båtar på mässan. Däremot fanns det nyheter inom mindre snabbare.
Andra delar som ökade på mässan var vattenskotrar, kajaker, segeljollar samt motorbåtar av aluminium. Det var också fler charter-, och hyrbåtsutställare eftersom allt fler väljer att hyra sin semesterbåt i stället för att köpa och äga den.
Grand Large, avdelningen med stora motorbåtar, är en annan avdelning som visade många nyheter. På mässan visades även de senaste produkterna inom sjösäkerhet, navigation och sjökläder.

 Bild 1. Corsair Pulse 600 är en trailerbar tri-maran som ger seglarglädje åt både erfarna och nybörjare. Sidoskroven är infällbara vilket gör det enkelt att förtöja i hamnarna. Bild 2.  J/112E är en ny cruiser-racer. Det är en cruisingutrustad variant av J/109. Båten är lite bredare och är byggd med ”scrimp-teknik” som gör båten lätt och stark.

Corsair pulse 600 j112e-splashed-00-770x489

Leave a Reply