Månadens objekt – Ett drömboende nära strandkanten

Ett av Värmlands kanske mest spännande hus med djärva lösningar och ett fantastiskt läge. Huset vid sjön Ullvettern i Bjurtjärn utanför Storfors är nu till salu. 

Bild 9 Bild 10

Husets mittdel omramas av två tornutbyggnader. Baksidan av huset med garaget till vänster.

Huset har byggts av Dan Collin och är 320 kvadratmeter stort och det finns även ett garage som är 84 kvadratmeter. Han har tillsammans med familjen lagt ner närmare 6 000 arbetstimmar innan huset stod klart till midsommar 2011.
Det var arkitekten Ibnu Ilias som ritade huset och blandade in en hel del idéer som familjen Collin ställde upp med. Resultatet blev ett unikt och charmigt hus med ett underbart läge bara tjugofem meter från sjöstranden.
Huset står på en så kallad lucktomt mellan två befintliga fastigheter och därför beviljades dispens från strandskyddet.
Huset värms med luft-vattenpumpar som kompletteras med en öppen spis, en bergslagskamin, en vedspis och eldningshäll. Det gör att huset hålls varmt även vid ett strömavbrott.

Bild 4 Bild 1

En vedspis håller värmen om det behövs. I hallen har klädhängarna byggts in i en smyg.

Ägarna själva har lagt ner ett omfattande arbete på huset. Stommen och taket restes av ett karlskogaföretag medan ägarna själva satte in fönster och all utvändig panel.
Huset består av en mittdel med en generös utsikt mot sjön. Där finns en öppen planlösning med köket, som har hörnspis. Luckor och alla vitvaror är i pärlspont och bänkskivorna är av granit.
Mittdelen av huset flankeras av två tornliknande utbyggnader. Husets stora badrum på 32 kvadratmeter ligger på andra våningen med fem stora fönster ut mot sjön och landskapet runt omkring. Här finns bubbelpool, bastu, en duschkabin och tvättställ dubbelt upp.

Bild 7

Över bubbelpoolen välver sig ett kupoltak som Pella Målare gjort en himmel av. En kristallkrona sprider ljus i badrummet.
I bastun ersattes bastulavarna av två fåtöljer som gör att bastubadet blir lite extra vilsamt.
Den som vill ha avkoppling kan också sitta i husets bar där barstolarna utgörs av gamla plåtsitsar från lantbruksmaskiner.
Runt nästan hela huset finns ett stort trädäck, där även ett stort uterum finns. Tomten består av en fruktträdslund, rabatter och växthus.
På baksidan mynnar gräsmattan ner till bryggan och sjön. Där har många kvällar avnjutits med fantastiska solnedgångar.

Bild 3

Köket har en hörnspis och köksinredningen utgörs av pärlspont med bänkskivor i granit.

Bild 5

En bardisk med barstolar som hämtats från gamla plåtsitsar från lantbruksmaskiner.

Bild 6

Ett av sovrummen med utsikt över sjön.

 

Björn Hallin

Leave a Reply