Månadens objekt november

Skagersviks-Hus till salu i Kristinehamn

Ett av Kristinehamns mer intressanta hus är till salu. Det är fastigheten på Varvsgatan 7 som söker köpare. Fastigheten är ett Skagersviks-Hus från den tidens stora hustillverkare i Skagersvik utanför Gullspång.

Bild 7 Bild 5

Fastigheten på Varvsgatan 7 ligger centralt i Kristinehamn, ett stenkast från Sannakajen. 

Fastigheten Hedebo ligger ett stenkast från Sannakajen och centrum är inte långt borta. Huset har många inslag från tiden när huset byggdes, men under årens lopp har huset moderniserats och fått både bubbelbad och nya sällskapsytor. En sak som drar blickarna till sig är en stor altan mot söder med ett lusthus som gör att kvällarna kan förlängas. Boytan är 140 kvadratmeter och tomten är drygt 1 100 kvadratmeter stor. Huset har idag fem rum och kök med källare.

Bild 10

I vardagsrummet finns mörka dekorationsbjälkar som avdelar rummen och samma material går igen i bjälkar i taket.  

Invändigt finns både vackra och annorlunda detaljer. Bland annat märks två snidade kolonner i öppningen mellan hallen och matsalen som ligger i fil med vardagsrummet. I källaren finns både tvättstuga och hobbyrum.

Bild 1

detalj

 

 

 

 

 

 

 

 

När huset byggdes 1933 såg det helt annorlunda ut invändigt.

En lång byggbeskrivning finns bevarad från den här tiden som visar hur huset skulle byggas. Själva huset tillverkades av A.B. Skagersviks Ångsåg utanför Gullspång. Några år innan hade företaget börjat med monteringsfärdiga hus. Många såldes till storstadsområdena, men det på Varvsgatan hittade vägen till Kristinehamn. Varvsgatan hette på den tiden Presterudsvägen.

Sågverksrörelsen i Skagersvik startades av herr Viktor Ohlsson 1915. År 1925 flyttades den till sin nuvarande plats och här uppfördes ett sågverk och hyvleri. Monteringshallarna för tillverkning av monteringsfärdiga trähus byggdes 1931.

Här arbetade en tid 200 anställda och husen såldes genom Aktiebolaget Svenska Trähus i Stockholm under namnet Skagersviks-Hus. Nämnas kan att hela industrin brann ner 1933, samma år som huset på Varvsgatan byggdes. Sågverket och brädgården kunde räddas och efter branden byggdes nya fabriker med hyvleri och en hus- och snickerifabrik.

Bild 9 Bild 2

Till vänster: Den gamla vedspisen i köket har ersatts av en modern inbyggd ugn och spishäll.

Till höger: Kamin i vardagsrum ger skön värme och atmosfär. 

Hur huset skulle byggas finns det handlingar sparade som visar vad som krävdes.

Betonggjutningen utfördes till exempel med en blandning av ”en del cement, fem delar ren, strid sand och sex delar krossad sten av lämplig storlek eller singelblandad ren, strid sand i blandning 1:9. Betongen skall maskinblandas och gjutas i väl utförda och stagade formar”. Taket fick prima dubbelkupigt taktegel. Isoleringen bestad av sågspån. Fönstren tätades med tätlingslister av prima yllesnören. ”I köken inmuras kokspislar av Husqvarna N:o 27 eller därmed jämförliga”. Tvättstugan fick en 85-liters vattenvärmare av gjutjärn.

Så här står det om badrummet. ”I badrummet lägges enligt anvisning å trägolvet 5 m/m tjock bitumenpapp som uppdrages mot väggarna 6 cm, skarvarna sammanlödes med mastix. På bitumenpappen inlägges golv av prima Iföplattor, mot väggarna anbringas socklar av hålkäl av samma fabrikat. Plattorna inlägges i 2 cm tjockt cementbruk i blandning 1:2, fogarna fyllas med vitcement. I andra våningens toalett inlägges golv av Dermacmassa”.

d97fe62c-694b-4518-8836-4fc4ae5243a1

4b1144b3-b3a0-425c-9ac2-e71b34e6600f

Badrummet är helkaklat med ett inbjudande bubbelbad. Duschrum.

Badkaret i badrummet fick en på den här tiden ovanlig form. Det vanliga var att badkaret var rektangulärt, men här fick det en avfasad form, bredare i ena änden och smalare i den andra.

Huset fick också en vedkällare och en koksbod. Tapeterna i huset kostade två kronor rullen och det noterades att alla färger och tapeter inte fick innehålla mer gift än vad lagen tillät ”varom bevis skulle avlämnas om så påfodrades”.

Färgen som användes var antingen oljefärg, kalkfärg som beretts av prima Hälsingborgskalk samt limfärg. Arbetsbeskrivningen är upprättad i februari 1933. Nästa handling som kan spåras till huset är en ansökan om att bygga till ett garage på tomten. Då bodde här en polisman L. Rosengren. Idag är fastigheten ute till försäljning genom Mäklarhuset i Kristinehamn.

c2e5560b-e68b-4597-82d3-57f7065f34ff

Hall

2c1298c0-9c5d-4f2e-8b27-ed3baa59d7a1

Inre hall

5ea03a77-0edb-4242-b077-870985e38710

Ett sovrummen.

89cd165f-8997-4d44-880f-17a718a2c217

Lusthuset.

ad9c8ac2-b665-4fb7-a176-b95660852191

 

Björn Hallin

 

 

Leave a Reply