Kenneth satsade på en gammeldags kamin

Kenneth framför kaminen som värmer hela uterummet.

Från fyra grader till en behaglig temperatur på 21 grader på bara två timmar. Kenneth Bergelin i Väse satsade på en ny vedeldad kamin när han byggde sitt nya uterum. En satsning som han är mer än nöjd med. Kaminen värmer hela rummet och en takfläkt ser till att värmen sprider sig jämnt.

Kenneth och hans familj har bott i sin fastighet i Norketorp i Väse sedan 1984. Huset ägdes tidigare av församlingen. Efter att ha byggt om invändigt väcktes så småningom idén att bygga ett ordentligt uterum. För en tid sedan blev bygget klart. Där tomten tidigare bestått av ett hallonsnår står nu både uterummet och ett lika stort altandäck på trettiofem kvadratmeter vid husets norra sida. Kenneth fick hjälp av en lokal byggfirma som reste stommen och lade taket men invändigt har Kenneth gjort allt själv.

Tidigt bestämde sig Kenneth för att han ville ha en kamin som skulle värma upp uterummet. Han frågade några leverantörer vad det skulle kosta. Han valde till slut Bäckmans Stenhuggeri i Karlstad som visserligen inte hade det lägsta priset men det kompenserades av att han fick förtroende för firman.

Med vedkorg

Kenneth hugger sin egen ved som han eldar kaminen med.

Valet föll på en kamin av lite gammeldags modell. Den invigdes med att han bjöd in grannar och bekanta och premiären gick bra.

– När jag började elda var det bara fyra grader i uterummet men efter bara två timmar hade temperaturen stigit till tjugoen grader, säger Kenneth.

Eftersom det är högt i tak har han satt in en takfläkt som fördelar värmen i rummet.

Fläktbild

En fläkt i taket fördelar värmen från kaminen i rummet.

Även i det övriga huset har Kenneth löst uppvärmningen på ett bra sätt. Huset värms med hjälp av jordvärme och skulle det behövas finns även en vedspis i köket som komplement. I samband med att han installerade den nya kaminen passade han också på att mura om husets skorsten från 1940-talet.

– Den behövdes muras om från nocken och uppåt och det blev jättebra.

Jag tycker att Bäckmans var riktigt bra att samarbeta med och jag är mer än nöjd. Det kan inte bli bättre, avslutar Kenneth.

av Björn Hallin

Leave a Reply