Månadens objekt – Något utöver det vanliga

Vill du ha ett alldeles unikt fritidshus? Dess like finns inte i Sverige och förmodligen inte i hela världen. Nu har du chansen att förverkliga drömmen! Vänd blicken mot övre Gla i västra Värmland, där du hittar detta fantastiska objekt.

Källa: Mäklarhuset Arvika

7

2

I den djupa skogen intill en porlande bäck hittar du detta märkliga arkitektritade ”Dragspelshus”. Epitetet dragspelshus har det fått för att det likt ett dragspel kan dras ut och expandera från 45 kvm till 72.
Säljarna, som är arkitekter, har utformat huset för att smälta in i naturen runt omkring fastigheten och vid infällt läge syns den nästan inte alls. Från sjön kan man lätt missta huset för en bergsknalle.

Huset ligger vid vattnet och har fin sjöutsikt. Entrédäck, med utsikt över sjön. 

9 1

 

Svårt att värdera
Huset är så unikt att det varit svårt att värdera, menar Jenny Wärnevall, fastighetsmäklare på Mäklarhuset, som sköter försäljningen.
– Det finns inget att jämföra med, men utifrån huset unika egenskaper, dess exklusivitet och läget, har vi satt priset till 3,5 miljoner kronor.
Ett holländskt arkitektpar skapade huset, som byggdes mellan 2001 och 2004.
De utgick från en stuga som fanns på plats med byggår 1960. Förändrade livsförhållanden gör nu att huset är ute till försäljning.

13 11

Köksdelen. De ljusaste delarna närmaste fönstret fångar effektfullt upp ljuset. Sällskapsdel med panoramautsikt över sjön är isolerad med sköna renfällar.

Som en stor snigel
Många har varit nyfikna på dragspels-huset, som enligt skaparna är så pass unikt att det inte går att efterlikna. Besökare tycker att huset ser ut som en bergsknalle bland klipporna, men även liknelser med en dinosaurie, en jättelik snigel eller en elefant har gjorts.
Platsen är vald med omsorg för att huset ska smälta in i naturen just här.
Från vardagsrummet, som är klätt i renhudar, ser du sjön genom panoramafönstren.
Fasaden är klädd med ”fjäll” i kanadensiskt cederträ.
Eftersom huset är byggt i samklang med naturen saknas indraget vatten, toalett och el, men solceller och ett eget elverk samt gasolspis förenklar boendet något.  En kamin står för uppvärmningen.

Utebadrum. Här finns goda badmöjligheter i anslutning till fastigheten, både i den intilliggande sjön och i en badtunna intill den porlande bäcken.       

6

Här får du lugnet
Vill du tillbringa din fritid i ett helt unikt hus och dessutom i total avskildhet, det är fyra kilometer till närmaste bofasta granne, så har du en gyllene chans.
– Alla är välkomna att höra av sig till mig, så kan jag ge mer info, avslutar Jenny Wärnevall.

av Anders Björklund. Källa: Mäklarhuset, Arvika
Foto: Johan Höwler, Husfoto

Vill du se mer av detta fantastiska hus? Kolla in filmen!

 

Leave a Reply