Hur mår din bil inför vintern?

Bjuhrs Bil i Karlskoga bjöd den 25 september på Öppet Hus i lokalerna på Silovägen.
– Vi har kört Öppet Hus i stort sett varje år. I år hade vi special-erbjudanden på fälgar och däck från Michelin. Vi kunde också visa våra lokaler och bjöd naturligtvis besökarna på lite att äta, berättar Pär Bjuhr, som driver företaget.

 Kunder kollade in däckalternativ inför vintern. Pär Bjuhr med personal ger tips och råd.

IMG_2288

På Öppet Hus fick också besökarna råd om hur man förbereder bilen inför vinter-säsongen.
– Vårt första råd är att vara ute i god tid. Varje år kommer vinter och kyla som en stor överraskning!
Alla nyare bilar har ett slutet kylsystem med kylarvätska, som ska klara vinterförhållanden, men allt kan förändras över tid. Du bör därför göra ett prov på vad din kylarvätska klarar för temperatur.
Bjuhrs Bil fixar detta, men ”gör-det-självaren” öppnar expansionskärlet och suger upp lite kylarvätska med en glykol-provare och får svart på vitt svar på hur låg temperatur kylarvätskan klarar, innan det är risk för isproppar och risk för överhettning av motorn. Tappa av och fyll på ny kylarvätska vid behov.

Specialerbjudande på Michelin under Öppet Hus dagen. Personalen stod som grillmästare och bjöd på hamburgare.

SAM_0320 DSC_1731

Har du ägt din bil några vintrar, vet du säkert om det är nödvändigt att fylla på K-sprit när du tankar, för att undvika isbildning i bränslesystemet. Vissa bilar klarar sig helt utan, andra behöver ständigt en ”slurk” K-sprit. Ett annat bra tips i det här sammanhanget är att ha tanken så fylld som möjligt, för att undvika problem med kondens, som är en bra grund för isbildning.

Spöregn på kvällen och sedan en kall natt. Ingen ovanlig situation. Har bilen stått ute kan du vara ganska säker på att det blir svårt att både låsa upp bilen och öppna dörrarna. Motmedlet är låsolja och listskydd i spray- eller stiftform, som appliceras på rengjorda gummilister för att undvika fastfrysning. Om låset är starkt nedfruset kan du tina upp låset med en plastpåse fylld med varmvatten. Tryck varmvattenpåsen mot låset några minuter och prova återigen om låset fungerar.

Senast första december ska vinterdäcken på. Hur ser dina gamla sulor ut förresten? Vinterförhållanden kräver ett betydligt bättre mönsterdjup än sommarvägarna.

Pär Bjuhr är i full gång att boka kommande däckbyten.

DSC_1729
Pär Bjuhr, Bjuhrs Bil;
– Kolla upp att dina däck ser fräscha ut. 3 mm mönsterdjup är lagkravet, men då är däcken inte något att ha längre. För säkerhets skull bör dina däck ha bättre mönsterdjup. Friktionsdäcken kommer mer och mer och för den som funderar på köp av vinterdäck ska man nog vara uppmärksam på att det redan nu finns kommuner som förbjuder dubbdäck i vissa områden. Dock inte i vårt område.
Pär Bjuhr påtalar ännu en gång vikten av att vara ute i god tid.
– Sätt på vinterdäcken i god tid. Har du nya däck är det bra med en inkörningsperiod för bästa funktion. Vill du att vi ska byta åt dig, vänta inte tills snön faller, för då är kön lång. Bjuhrs Bil erbjuder också däckhotell, där du kan förvara de däck du inte använder.

Vintermörkret kräver bra sikt och för att få bra sikt krävs fräscha torkarblad och spolarvätska, som klarar låga temperaturer. En flaska eller dunk med färdigblandad spolarvätska är alltid bra att ha med sig, för visst tar spolarvätskan alltid slut när du är som längst ifrån en mack.

Starthjälp kan både du och någon av dina medtrafikanter behöva, så startkablar är alltid bra att ha med i bilen. Läs noga hur du ska använda startkablarna.

Det är bra att ha med sig ett vinterkit, när du ska ut på längre resa under den kalla årstiden.

Sopborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, extra varningstriangel, så du kan varna åt båda håll, reflexväst och sist men inte minst varma extra-kläder. Det är inte särskilt kul eller hälso-samt att få stopp i den finaste ”gå bort-stassen”.

Trevlig vinterresa!

av Anders Björklund

Leave a Reply