7 fällor att undvika när du kör bil

HELGRISK.  På fredagar och lördagar sker flest dödsolyckor, följt av söndagar. Den veckodag med minst dödsolyckor är måndagar.

Låt inte slentrianseendet ta över när du kör bil. Påminn dig istället då och då om att vara extra vaksam. Här 7 körfällor som lurar och som du ska hålla koll på.
Sverige är inne i en cykelboom. Glöm inte att titta i ”döda vinkeln” och i back- och sidospeglar. Speciellt i nedförsbackar där cyklisterna kommer i hög fart.

Sakta ner en bit före korsningar. Flest olyckor mellan cykel och bil inträffar precis före själva bilkorsningen.

Sakta ner vid övergångsställen. Den vanligaste platsen med olyckor mellan bilister och gångtrafikanter är vid övergångsställen.

Sakta ner utanför skolor. Det är skolstart och en helt ny kull av barn promenerar till skolan (samt tidigare kullar som kanske glömt bort vänster-höger-vänster).

Var vaksam och följ med rytmen i trafiken. Håll samma hastighet som de andra. Speciellt i storstäderna sker byten till andra filer lite för snabbt.

Tänk på att det fortfarande är förbjudet att skriva sms eller göra Facebookinlägg när du kör bil.

Var redo inför mörkret. Se över bilens belysning, se till att du själv har ett bra mörkerseende. Och ha fokus på körningen. Många trafikolyckor med gångtrafikanter inblandade inträffar när det är mörkt.

bil

Källa: Torkel Hallander VD BytHjul
Foto Johan Nilsson Flickr.

 

 

 

Leave a Reply