Marknader lyser upp höstmörkret

Oxhälja marknad i Filipstad.

Hösten är marknadstid med såväl traditionsrika Oxhälja, Kôppebärs- och Sannamarkerna, som rookien i Åtorp. Livliga mârtenanor har även Karlskoga, Kristinehamn, Hällefors, Grythyttan, Storfors med flera orter i området.

Oxhälja i Filipstad, som hålls första septemberhelgen, har anor från 1600-talet. Det kommer 100 000-tals besökare och har cirka 1500 marknadsplatser. Kopparbergs Marknad hålls sista helgen i september och härstammar från 1700-talet, den lockar drygt 100 000-talet besökande under de två marknadsdagarna.

Sanna_orig<< Sannamarken i Fjugesta

Fjugestas Sannamarken, från 1863, låter knallarna se bokningar på nätet och om de platsar. Den är första oktobertisdagen och lockar tiotusentals. Lika många besökare kom till Åtorpsmarken 2014. Marknaden har funnits i 40 år och hålls sista lördagen i september. Åtorps IF har alltid ett brett utbud.

Finnerödja Marknad, första onsdagen i september, har 200-åriga anor och är också hemvändardag. Hembygdsföreningen är arrangör och platsen den gamla handelsplatsen vid Paradistorget.

Bondens<< Bondens dag på Berget i Degerfors.

Karlskoga har sin höstmarknad 3:e oktober och Kristinehamn den 14:e oktober. Där hålls, i kulturkvarteret Vågen, dessutom framgångsrika matmarknader sista lördagen i varje månad året om, med ekologiskt och lokalproducerat. Det konceptet var också lyckat på Berget i Degerfors under Bondens dag 2014. Arrangerande Kulturcentrum Berget vill upprepa succén med lokalodlat även i år, den 5:e september.
– Man måste inte vara bonde. Allt lokalt odlat är välkommet, säger ordföranden Birgitta Pettersson.
Dessutom blir det marknader under hösten i såväl Grythyttan, som Hällefors och Storfors.

 

Tiden går, marknaderna består

Till 1800-talets mitt fick bara städer bedriva handel och marknader. Undantag gjordes dock för platser långt från någon stad. Marknaderna varade någon, några dagar, ofta vid kyrkliga högtider, och blev viktiga för handeln och som sociala mötesplatser. Dessutom var de förmedlare av skvaller och nyheter. Dessutom skapades också nyheter. Människor möttes, handlade, ungdomar träffade någon och kärlek uppstod. Och tvärtom fick någon dräng däng, som på marknaden i Emil i Lönneberga. Anorna kan ibland följas ända till medeltiden. Men på 1800-talet växte städernas handel och marknaderna blev mindre viktiga. Kreaturshandeln dröjde kvar in på 1900-talet och efter hand skiftade marknaderna karaktär. De blev ofta kvar, dock kanske med mer karaktär av festivaler, men fortfarande med såväl karuseller som karameller.

av Yngve Lind

SmakV<< Smaka på Värmland i Mariebergsskogen, Karlstad.

 

 

 

 

Leave a Reply