Nordic firar 25-års jubileum

Från vänster; Per Grödevik och Stefan Andersson i bakgrunden. Ove Andersson i mitten med hela Nordic-teamet.

I slutet av september kommer Kristinehamn att invaderas av husbilsekipage och kunder till Nordic Husbilar och andra intresserade husbils- och husvagnsägare. Då firar företaget 25-årsjubileum med traditionell kräftskiva, en rad aktiviteter, tävlingar och olika festligheter. Bara på kräftskivan väntas 200 personer komma och ett hundratal husbilsekipage möter upp till jubileet.

Redan den 27 augusti startade firandet då de 25 jubileumsåren uppmärksammas under 25 dagar med den stora jubileumshelgen den 18-20 september som stor final. Helgen innan visar Nordic upp sig på Elmia husvagn- och husbilsmässa.
Här ska företaget berätta om sin 25-åriga historia och dragplåster i utställningsmontern blir en Nordic 585 från 1990 med tidstypiska möbler och utrustning. Bredvid i montern står en av dagens modeller som i princip har samma planlösning men med alla moderna bekvämligheter och tekniska lösningar.
Sedan åker Nordic-teamet hem till Kristinehamn för att fortsätta på samma tema och för att ladda upp inför jubileumshelgen. Här kommer aktiviteterna att avlösa varandra. Förutom den traditionsenliga kräftskivan som brukar samla folk från hela Sverige kommer det att erbjudas öl- och whiskeyprovning, tester av choklad och lakrits. De gäster som vill bekanta sig med Kristinehamn får vara med om en stadsvandring och titta närmare på alla sevärdheter. Fina priser utlovas i olika tipstävlingar och givetvis blir det visningar av husbilar och chans att provköra nyheterna. Representanter från Adria och Adrias lågprismärke Sun Living finns på plats.

urklipptdemo

Första Nordic husbilen, en 585 på Fiat.           En modern Nordic. Det har hänt en del…

När Nordic startades för 25 år sedan var det passionen för husbilar som var grogrunden. Det är en passion som fortfarande genomsyrar hela företaget.
Det började när kristinehamnsfamiljen Andersson med pappa Ove i spetsen byggde en husbil 1984 och upptäckte hur smidigt det var med bostad och fordon i ett. Familjen fick blodad tand under de sex år som de reste runt med sin egenhändigt byggda husbil.

ledning                         Stefan Andersson , Ove Andersson och Per Grödevik

NORDIC husbilar AB startade 1990 i lokaler som hyrdes av Kristinehamns kommun. Pappa Ove fick med sig sönerna Stefan och Per i företaget och under den värsta lågkonjunkturen utvecklade trion tre modeller – Nordic 585, 5860 och 685 baserade på Fiat och Iveco.  Då de hade egen erfarenhet av husbilar visste de vad som krävdes för god komfort, även vintertid. Att bilarna skulle gå att användas året om var en självklarhet.
Sedan har det fortsatt. Nya modeller har tagits fram under årens lopp med den tunga nyheten på topp – Nordic Exclusive en husbil som var större och lyxigare än någonsin tidigare byggd på ett MAN-chassi. Bilen vägde tio ton och var nio meter lång.

Flera specialbilar har skräddarsytts åt olika kunder som Kustbevakningen, polisen och vårdföretag. I dagarna finns en husbil i produktion som beställts av ett privat vårdföretag i Stockholm. Den ska användas för att åka runt till olika företag och erbjuda hälsovård. Bilen ska också användas för att åka till olika platser utanför stan för uppsökande verksamhet.
– Vi ser verkligen fram emot festligheterna och det ska bli roligt att träffa alla. Det är inte bara ägare av Nordics husbilar som kommer utan även alla andra är välkomna, säger Stefan Andersson, marknadsansvarig på Nordic.

Ett jubileum mitt i jubileet är Nordic husbilsklubb som firar 20-årsjubileum.

Polis vettris1

scania1 varnum_1

 

Flera specialbilar har skräddarsytts åt olika kunder som Kustbevakningen, polisen och vårdföretag.

Företagets milstolpar

1990 – företaget startas, tre husbilsmodeller tas fram.
1991 – första mobila polisstationen byggs.
1993 – första husbilen på Mercedes Sprinter.
1993 – en Nordic husbil lottas ut på Bingolottos påskavsnitt.
1996 – Four Seasons lanseras, en lågprisbil med prislapp på 449 000:-
1997 – uthyrning av husbilar startas.
1999 – Nordic 600 lanseras, utvecklad i samarbete med kunder.
2000 – fyller 10 år, man tar hem snickeritillverkningen och har därmed alla delar av husbilstillverkningen under ett tak.
2001 – Nordic Puppy, en husbil på Hyundai H1 lanseras.
2004 – en fyrhjulsdriven Nordic på Mercedeschassi ser dagens ljus.
2007 – företaget blir återförsäljare för Adria.
2008 – premiär för Nordic Exclusive, 10 ton tung och 9 meter lång.
2009 – Lasse Holm åker Nordic under Diggiloo turnén.
2010 – Firar Nordic 20-årsjubileum och klubben 15 år. Även det här året samarbetar Nordic husbilar med Diggiloo.
2013 – Norrkust Caravan blir Nordics första återförsäljare och så tar företaget fram en ny planlösning på Explore.

nordic1

 

 

av Björn Hallin

Leave a Reply