– Vilken upplevelse!

Linus Broström och hans pappa Björn från Karlskoga gjorde i början av sommaren en riktig resa. I två veckor var de i Charlotte i North Carolina i USA med om det som kallas 10 Days of Thunder. Två veckor fyllda med det mesta som en racingintresserad kan önska sig.

DSC_0120 DSC_0231

Här står Linus utanför banans huvudbyggnad och ena entrén till läktarna. Bild 2. Alla Linus biljetter för alla raceevent som han gick på under resan.

Första helgen var det Camping World Truck Series och NASCAR All-Star Race, torsdag till lördag. Andra helgen var det Legends, World Of Outlaws Sprint Car Showdown, NASCAR Xfinity Series och NASCAR Sprint Cup, torsdag till söndag.
Dagarna däremellan besökte de nästan alla de olika teamen som har sitt säte runt Charlotte. NASCAR har sitt huvudkontor och sitt Technical Center strax utanför Charlotte vilket gör att många av teamen också valt att förlägga sina verksamheter i närheten. De passade även på att besöka några andra intressanta ställen till exempel en stor vingård, en djurpark och några museér.
Linus har följt Nascar sedan 2002 och bara missat några enstaka lopp. Nu tyckte han det var dags att åka över och uppleva loppen i verkligheten. Höjdpunkten på resan blev mötet med föraren Austin Dillon som han fick hälsa på.

DSC_0264

DSC_0328

 

Många av teamen låter fans komma och kolla på deras anläggningar där dom bygger bilarna. Många av dom har även museum och utställningar. Dessa två bilar står placerade i entrén till tillverkningshallen för Hendrick Motorsports bil #5 och #24. Bild 2. På NASCAR Hall Of Fame i Charlotte har dom en ramp med ökande lutning, från helt platt upp till 60* så fansen får en chans att se vilken enorm skillnad det är från bana till bana.

DSC_0374 DSC_0500

 

I teamens garage står det ofta fler än en bil per förare. Bilen som användes i förra helgens race plockas ner och gås igenom. Bilarna för kommande helg monteras färdigt, lackas och görs klar för race. Karosserna på denna bild tillhör endast en förare, så även här är det väldigt svårt att förstå vilka enorma pengar det handlar om ifall man inte varit på plats och sett det själv. Bild 2. Linus lyckades få träffa Austin Dillon, som är en av mina två favoritförare, under veckan mellan racen.  

DSC_0676 DSC_0702

Lördagens Xfinity Series race vanns av favoriten Austin Dillon. NASCAR Xfinity Series ligger en division lägre än NASCAR Sprint Cup som är huvudklassen, men en del av förarna väljer att göra inhopp i flera av de olika klasserna under en helg för att få mer körtid. Bild 2. Linus tog sig även en tripp ner till bandepån och tittade på lite bilar strax innan racet.

DSC_0533 DSC_0563

Efter kvalet på torsdagen kördes det race i Legends-bilar runt Charlotte’s lilla Legends Oval. Bild 2. Fredagkvällen spenderades på The Dirt Track Of Charlotte och World Of Outlaws Sprint Car Showdown. Åker ni någon gång till USA måste ni försöka titta på ett sånt här race. Linus berättar att det utan tvekan är det häftigaste han någonsin har sett. Bilarna kör runt en liten lerbana på några hundra meter med en snittfart på över 150km/h.

 

DSC_0682

Inför racet på söndagen passade Linus på att signera mållinjen.

 

DSC_0726

Här kommer bilarna på sitt sista uppvärmningsvarv innan starten. Då de lyckats få tag i väldigt bra platser så hade de hela tiden uppsikt över hela banan. 

 

Nattbild av staden Charlotte

DSC_0786

av Linus Broström

Leave a Reply