Semestra med bilen

Funderar du likt många andra på att bilsemestra nere på kontinenten? Då kan det vara bra med en språklektion. Tanka måste man förr eller senare och då gäller det att få rätt soppa i tanken. ”Gasóleo” är varken en spansk lunchsoppa eller gasol. Det betyder diesel i tjurfäktarlandet medan de grodätande fransmännen döpt dieselolja till ”gazole” eller ”gasoil”. Förvirrande, det är bara början! 

Semestra med bilen 1 - vinjettbild

Det kan även stå ”B100” på vissa pumpar, vilket är ren biodiesel. Lukten går inte att ta miste på eftersom det är samma matolja som används till att fritera pommes och det är inte alls säkert att din motor uppskattar. Står det däremot “Benzin” så betyder det 91-oktanig bensin medan traditionell 95 kallas “Super” och 98 “Super Plus”. I andra europeiska länder kallas 95 för “Regular” och “Super” står då för 98. Vilken soppa…

På tyska autobahn går det undan och om du plötsligt känner dig som en tjur på grönbete så gäller det att du servat bilen. En brusten kylarslang eller motor som ger upp förstör inte bara semestern, utan slukar också en stor del av semesterkassan. En navigator med uppdaterade kartor är en självklarhet och personligen har jag alltid med en gammal hederlig papperskarta.

Eurosedlar i lägre valörer är också bra att ha med sig. Då minskar man risken för att plastkorten skimmas och dessutom finns ställen som inte tar kontokorten vi nordbor är vana vid. Cash är lika viktigt som att ha vattenflaskor i bilen, vilka gärna bör förvaras i en kylväska. Då blir inte väntetiden lika påfrestande i semesterrusningen.

Det har skrivits spaltmil om de tyska motorvägarna, men i semestertider flyter inte alltid trafiken. Det är mer ”stop-and-go” med betoning på stopp. Gör dig beredd på timslånga köer så blir det en glad överraskning om du slipper. En del väljer att köra Tysklandsetappen under veckosluten när det är begränsningar för den tunga trafiken. Men under juli och augusti invaderas vägarna av miljontals semesterfirare och ibland tycks det som om alla är ute samtidigt.

Semestra med bilen 3

Ett annat tips är att stanna och tanka innan reservlampan tänds. Inte bara för att nästa mack alltid ligger längre bort än man tror, utan det är faktiskt förbjudet att få soppatorsk i Tyskland. Det är ett allvarligt trafikbrott och du hinner inte fundera på hur du ska ta dig ur knipan innan en grönvit bil med texten ”Polizei” dyker upp i backspegeln. Räkna inte med någon förståelse eftersom du och din bil utgör ett hinder för den snabba trafiken på autobahn.

Semestra med bilen 4

I värsta fall fraktas bilen bort medan poliserna skjutsar dig till första bästa uttagsautomat så du kan ta ut kontanter – då böterna ska betalas på plats. Fast med en gnutta tur så blir du först upptäckt av någon av Tysklands välkända ”gula änglar”. Den tyska motsvarigheten till Motormännen heter ADAC och i sina knallgula servicebilar patrullerar man vägarna och hjälper såväl tyskar som turister som fått oväntat stopp.

 

Danmark är ett fantastiskt land med gemyt och mycket att upptäcka på väg söderut. Men ligger ditt resmål söder om Flensburg kan milen genom vårt sydliga grannland bli en seg transportsträcka med många fartgränser och ännu fler fartkontroller. Kanske kan det vara en god idé att ställa bilen på nattfärja från någon svensk hamn och vakna pigg och utvilad efter en god natts sömn vid påfarten till tyska autobahn. Bilsemestern kan börja!

Semestra med bilen 5

Text: Carl-Ingemar Perstad / Foto: Johannes Gardelöf / © CNP AB

Leave a Reply