Plantmarknaden lockar trädgårdsälskare från hela Sverige

Marco visar en del av det breda utbudet av pelargoner.

Plantmarknaden i Lindesberg är idag kommunens största besöksmål. Förra året kom drygt 110 000 besökare och mellan 50-60 busslaster med trädgårdsintresserade som vandrade runt i en av Sveriges mest välsorterade trädgårdsbutiker.

DSC_0026 Omslagsbild Cafébroschyr

Plantmarknaden är ett gammalt familjeföretag. Det började med en blomsterhandel inne i Lindesberg som drevs av Jan Åkesson, pappa till nuvarande ägaren Marco Åkesson.
Handelsträdgården avknoppades så småningom från blomsterhandeln. När kommunen ville bygga ett nytt servicehus på tomten flyttades det som kom att bli Plantmarknaden ut till sin nuvarande plats. På den tiden höll militären till i byggnaderna men i takt med att försvaret krymptes flyttade militären ut och trädgårdsväxterna flyttade in allt mer. År 2000 tog Marco över företaget och under hans ledning har verksamheten växt till sin nuvarande omfattning. Ett stort steg var när byggnaden med det nuvarande caféet renoverades 2007. Här finns plats för ett större café med eget bageri, bara det värt ett eget besök. På andra våningen finns konferenslokaler och samlingsrum.

Marco Åkesson har bråda tider just nu. Fram till oktober kommer över 110 000 besökare från i stort sett hela Sverige till Plantmarknaden i Lindesberg. 

Gåendes med blommor

Stort sortiment

Plantmarknaden omfattar idag 20.000 kvadratmeter och under tak finns 3.000 kvadratmeters butiksutrymmen. Säsongen sträcker sig från april till oktober och under högsäsong arbetar femton anställda i verksamheten.
Det är Plantmarknadens stora utbud av växter som lockar besökare från när och fjärran. Anläggningens kanske största dragkraft har den unika rosengården med 450 olika sorter, både moderna som gammaldags krukodlade rosor.
De gammaldags rosorna, som ett tag nästan var helt borta från marknaden har nu återigen blivit populära, kan Marco konstatera. De härstammar från Kina och dåvarande Persien.
I rosengården finns också flera mossrosor. De har mossliknade utväxter på bladen och blomstjälken. Här finns också de så kallade Portlandrosorna som blev populära en gång i tiden eftersom de blommade flera gånger. De flesta rosorna var tidigare engångsblommande.
År 1867 föddes det som skulle bli den första moderna rosen. Den döptes till La France och var en korsning mellan kinesisk teros och remontantros. De nya rossorterna blev populära då de hade stora välformade blommor. När de gammaldags rosorna nu kommit tillbaka beror det på att de är härdigare och lättare att odla än de moderna rabattrosorna.

Tulpaner uteservering (7)

Lindesbergsföretaget Porpac fick för några år sedan se en nedgång i tillverkningen då bilmarknaden sviktade. Ett värdefullt tillskott blev istället en hel serie krukor som slagit väl ut. Marco håller i den första Lindesbergskrukan som han var med om att ta fram.

med kruka

Speciell kruka

För den som är intresserad av rosor går det också att hitta ett urval av Austinrosor, engelska rosor. Det är engelsmannen David Austin som kom med sin första ros 1961, Constance Spry, som var en korsning av gammaldags och moderna rosor. Senare har han introducerat en rad and­ra rosor, både klätter- och buskrosor. Noterbart är att hans rosor bara får säljas i en speciell kruka samtidigt som han får royalty på varje såld ros vilket gör sitt på priset. Hans företag har speciella kontrollanter som åker runt bland odlarna och som ser till att villkoren uppfylls. Hans rosor är dock vida berömda och omtyckta för sina färger och sina dofter.
Men det är inte bara rosor som tillfredsställer blomsterälskarna på Plantmarknaden. Här finns över 1 000 olika sorter av perenner, med ett extra stort utbud av pioner, funkia, dagliljor och nävor. Den som tycker om klematis kan välja bland 100 sorter.
– Intresset för bärbuskar har också ökat något enormt de senaste åren, säger Marco Åkesson. Folk odlar bär allt mer själva och vill veta vad de äter.

På Plantmarknaden finns alla de vanliga bärbuskarna och något som blivit populärt är blåbärsbuskar.
– Det är lättare att plocka blåbär från en buske än att gå framåtböjd ute i skogen, skrattar Marco.
Den som vill satsa på fruktodling har ett hundratal olika sorters fruktträd att välja bland och här finns bland annat både persika- som aprikosträd.

De senaste åren har Plantmarknaden också satsat på en avdelning för vattenväxter.
Nämnas kan också att Marco gärna hjälper till med råd att anlägga enstaka rabatter till att designa hela trädgårdar i mån av tid.
För de allra minsta som kanske snabbt tröttnar på att titta på alla blommor finns en djur- och lekpark med både kaniner, minigrisar och dvärggetter.

Nedan ses några av fågelholkarna som blivit allt mer populära.

Fågelholkar

av Björn Hallin

Leave a Reply