Racing i smått format

Full aktivitet under sportlovet.

Sedan 2006 huserar KSRC, eller Karlskoga Slot Racing Club, i en före detta livsmedelshall på Ekeby i Karlskoga. Här har man byggt upp ett av Sveriges största center för slotracing, eller spårstyrd miniracing, som hobbyn/sporten kallats sedan den introducerades i landet för drygt femtio år sedan.

De flesta vet väl hur en bilbana ser ut, men detta är bilbanor i jätteformat, tre stycken till antalet med 6 till 8 spår på vardera. Spårlängden är hela 30 till 40 meter per bana. Torsdagar och söndagar träffas här ett antal ungdomar och vuxna för att umgås och tävla med varandra över generationsgränserna. Bilarna drivs av svagström, så det är en mycket miljövänlig och ofarlig hobby. De vassaste bilarna kör varvet på 4-5 sekunder. Världsrekordet ligger dock på knappa 1,5 sekunder på en 47-metersbana, tala om dragsterhastighet.

Senaste banbygget för modelcars invigt 2014

bana_1 IMG_3844

Billig hobby
Idag är slotracing en av de billigaste hobbyverksamheterna. En bil i lilla skalan (1:32) för typ ”Scalextricbana” kan man få för 300-500:- kr. I stora skalan (1:24) är kostnaden för en bil från 400 kronor och uppåt. Dock finns en hel del begagnade bilar att tillgå, ofta till runt hälften av nybilspriset.
Ett så kallat körhandtag som reglerar strömmen från spåret till bilen kostar från cirka 300 kronor och uppåt. Som nybörjare får man ”prova-på” tre gånger, innan man bestämmer sig för om man vill bli medlem. Årsavgiften är lågt satt för att passa  ungdomar och familjer.

”Godiskiosken” lockar.

IMG_3850

Stöd från kommunen och Aktiv Ungdom

Det dyra i verksamheten är de stora specialbyggda banorna. Klubbmedlemmarna betonar att utan Karlskoga kommuns hjälp med subventionerad hyra och bidrag till den ideella ungdomsverksamheten, hade klubben inte kunnat existera i den omfattning den nu har.
Föreningen tillhör organisationen Aktiv Ungdom, som också hjälpt till med stöd till verksamheten. Även lokala företag har ”sponsrat” genom att hyra banorna till företagsevent, där anställda och kunder tävlat med varandra. Den som tycker det här verkar vara intressant kan gå in på klubbens Facebooksida, Karlskoga Slot Racing Club/Aktiv Ungdom för att får mera information.

Ingvar Nyqvist, från Karlstad, mekar bil.

scalauto

 

 

 

 

 

av Mats Wettergren. 

Leave a Reply