Många nyheter på Allt för Sjön

Mässans snabbaste båt – Class1-båten. Foto: Stockholmsmässan.

En båt som kan köras på land, en som är snabbare än en Formel 1-bil och en segelbåt som flyger ovanför vattnet. Det är några av de mer extrema båtarna som besökarna på årets ”Allt för sjön” fick se. Därutöver fanns 400 familjebåtar, varav cirka 100-talet som inte visats tidigare på mässan, vilket är fler än på många år. Utöver båtar visades också 1000-tals nya tillbehör, motorer, sjökläder och nya snygga inredningsdetaljer.
Årets mässa var den största hittills med 23 000 kvm såld utställningsyta.
– Det är riktigt kul att vi kunde visa upp fler båtar i år jämfört med de senaste åren och framförallt många nya båtar, det är också därför vi kallar oss för den ”nyhetaste” båtmässan, säger Hanse Thorslund, projektchef för ”Allt för sjön”.

Mässans snabbaste båt var utan konkurrens Class 1-båten från norska teamet Zabo Racing, god för 300 km/h. Quadski är en vattenskoter som även tar sig fram på land i 45 km/h. Andra sevärda nyheter var motorbåtarna Delta 290 och Nimbus 405 Fly som hade världspremiär på mässan. Största motorbåt på mässan var Fairline Targa 48 GT, drygt 15 meter.
På segelbåtsidan fanns flera nyheter att visa upp. Mest spektakulär och högtflygande var den engelska segelkatamaranen Whisper som seglar ovanför vattnet på bärplan. Största segelbåt för besökarna att njuta av var Najad 410, drygt 12 meter lång.

Najad 410. Foto: Stockholmsmässan.

Match Cup Sweden 2009. Photo Dan Ljungsvik
– Många besökare var på jakt efter att köpa en ny båt, men ännu fler ville spana in nya tillbehör och se vilka trender som gäller för den kommande båtsäsongen. Och för dem hade vi i år ovanligt många nyheter, både båtar, nya spännande, smarta tillbehör, tjärdoftande snipor, säkerhetsprylar och en massa roliga aktiviteter för barnen, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön. Och mässan handlade om mycket mer än båtar. Här finns också allt annat som tillhör båtlivet. I säkerhetsavdelningen deltar både myndigheter och företag som visar upp allt som gör båtlivet säkrare.

Classic Boat Show, Halvsalongsbåt ”Droskan” av Henning Forslund.

Classic Boat Show, Halvsalongsbat av Henning Forslund, bild

Classic Boat Show blev ännu en gång en stor publikmagnet. I år fyller Kungliga Motorbåtklubben 100 år och det manifesterades rejält med ett tiotal vackra träbåtar från förra seklets början och som nu totalrenoverats till ursprungsskick. Här luktade det fernissa och tjära, som säkert gav ståpäls på många besökare. På temat miljö var stiftelsen ”Hållbara Hav” den stora aktören på mässan. De gav besökaren en hel del tips om hur vi med enkla medel kan dra vårt eget strå till stacken för att göra Östersjön renare.
Svenskarna är ett båtintresserat folk och båtlivet är en av landets största folkrörelser. En tredjedel av landets vuxna befolkning färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong.

Några lokala företag var också representerade på mässan.

Marin & Fritid med verksamhet i Laxå, Karlstad, Åmål och Örebro fanns representerat i Hondas och Micores monter.
– Ett otroligt genomslag med dubbelt så många sålda Micorebåtar som under tidigare mässor.
Hondas motorprogram är som alltid populärt och där är vi faktiskt störst i världen!, berättar vd Johnny Leinonen, som är mycket nöjd med den senaste tiden i båtbranschen.
– Stark återhämtning och Marin & Fritid säljer idag en 20% av de båtar som säljs i Sverige.

IMG_6966 IMG_6248

Marin & Fritid fanns representerade i Hondas och Micores monter under mässan.

AW bryggan i Karlskoga fanns också med på mässan.
–  Vi hade en kanonmässa med många besökare och stort intresse för vår AW-bryggan, som tillverkas av thermawood och aluminium. Vi kunde också fylla på i orderblocket, berättar Lars Best en av ägarna till företaget.

AW

Källa: Tidningen Båtliv

Leave a Reply