Loppis i Karlstad blir allt populärare

Jimmy Ottosson flyttade till Karlstad för att jobba på Securitas. Han sadlade sedan om för att bli elektriker. Med det så började han och hans far fundera på om det inte fanns intresse för en bakluckeloppis där privatpersoner kunde sälja sina egna saker. Området vid Norra fältet tyckte de verkade vara en perfekt plats. Idén fick vi från hemmaorten Ludvika där det bedrivits en loppis för privatpersoner sedan länge.  

                                          Jimmy Ottosson har idag en blomstrande verksamhet. 

D_P1010184

Resultatet idag är Karlstad Loppis som drar både utställare och fyndsugna från hela Värmland sedan två år tillbaka.
– Första gången kom det 16 utställare och det tyckte vi var storslaget, skrattar Jimmy.
Sedan dess har verksamheten växt ordentligt. Efter den första sommaren hyrde han på vintern in sig i en lokal i Mariebergsskogen där det fick plats med 34 utställare. En säsong stannade han där innan han förstod att utrymmet inte räckte till. Efter ytterligare en säsong med bakluckeloppis på Norra Fältet flyttade han vintertid in i totohallen på Färjestad. Han gjorde även ett försök med att ha bakluckeloppis utanför totohallen sommaren efteråt men det föll varken utställare eller besökare i smaken varför verksamheten flyttades ut till Norra fältet igen.
– Området spelar en mycket stor roll, säger Jimmy. Här får vi lätt plats med 200 utställare och kan ta emot runt 5 000 besökare som det varit som mest hittills.

Säsongen ute på Norra fältet sträcker sig från maj till september och övriga månader flyttar verksamheten in i totohallen och det är alltid varje söndag som gäller. Den tredje maj är starten i år på Norra fältet. Intresset för Karlstadloppis är idag mycket stort vilket inte minst visar sig i att utställarna kommer redan i ottan för att ställa ut samtidigt som kön av besökare växer sig lång redan innan öppningsdags. Under vintern i år har totohallen på Färjestad varit fullbokad vilket innebär 66 utställare och en besökssiffra på mellan 500-800 personer.

D_P1010190

Besökarna kommer från hela Värmland och även utanför länsgränsen.
– Det har kommit folk långväga ifrån också. Bland annat har vi haft köpare från Göteborgstrakten som kommit hit för att göra fynd. De tycker att det är ett mycket stort utbud och att det går att göra bra fynd, säger Jimmy.
På Karlstadloppis finns det mesta att fynda bland. Allt från böcker, verktyg och husgeråd till kläder och möbler.
– Det dyraste vi sålt är en bil som gick för 25 000 kronor, berättar Jimmy.

Vad händer då med det som säljarna inte lyckas sälja och som de inte vill ta hem igen?
– Vi har ett samarbete med Kristinehamns Djurskydd och de som får saker över kan skänka dem till Djurskyddet. De har en egen butik i Kristinehamn som de säljer sakerna i och överskottet går ju till ett behjärtansvärt ändamål, avslutar Jimmy.

av Björn Hallin

Leave a Reply