Anrika EM-möbler satsar stort på utemöbler

Bo Anderssons EM-möbler i Degerfors har växt till en koncern som säljer möbler både till offentlig- som hemmiljö. Och fler projekt har han på gång.

Lagom till snön smälter bort och vårblommorna slår ut satsar EM-möbler i Degerfors på en ny avdelning för utemöbler. En 450 kvadratmeter stor altan med utsikt över golfbanan håller just nu på att byggas där sommarmöblerna sedan ska ställas ut. Här ska också ett sommarkafé få plats och under den varma årstiden ska olika temakvällar anornas och en och annan grill-afton om vädret tillåter.

Nedsläpp Grund

Bo Andersson på EM-möbler har flera stora planer på gång inför den närmsta framtiden men vad det ska bli är han lite hemlighetsfull om. Själv har han många järn i elden och bara under de senaste åren har det hänt en hel del inom företagsgruppen. I november 2011 togs beslutet att bygga om lokalerna på Kvarnberget och här flyttade sedan Brattings färg och järn in som sedan bytte namn till Degerfors järn och färg och blev medlem i den rikstäckande kedjan Bolist. Ägaren av Bolistbutiken hyrde till en början lokalerna, men Bo Andersson köpte sedan butiken. Vilket i sin tur medförde att EM-möbler inte bara kunde erbjuda möbler, mattor, sängkläder och inredning i alla dess former, utan även ha ett sortiment av golv, väggar, tapeter och verktyg under ett och samma tak.

Nuvarande EM-möbler har en lång historia bakom sig i Degerfors. Företaget startades 1 maj 1945 och 1960 kom Sven Andersson, pappa till Bo in i verksamheten. Butiken eller rättare sagt butikerna låg då på Kanada, 1976 hade situationen blivit ohållbar.

Verksamheten var då utspridd på 10 olika byggnader varav butiksförsäljningen bedrevs i fyra olika byggnader.
Lagret var utspridd på en rad olika bodar, logar, villor och andra utrymmen och därför togs beslutet att bygga nytt. Året efter beslutet togs, den 11 november 1977 hölls invigningen i de nya 3 300 kvadratmeter stora lokalerna på Kvarnberget. Fem år senare, 1982 utökades lokalytan med 600 kvadratmeter. 1988 köpte Bo Andersson ut sin pappa ur företaget och efter att ha gått den långa vägen som extra-hjälp i rörelsen under skoltiden och att han fick sin pappa som chef i ett senare skede, blev Bo nu chef över sin pappa som arbetade kvar i företaget.
Lokalerna byggdes till med ytterligare 700 kvadratmeter. Rörelsen växte och idag har den växt till en koncern med sex olika bolag. Ett av dem ligger i Karlstad, där Bo tog över anrika Wards Möbler i stadsdelen Råtorp 1997. Det var en anrik byggnad som tidigare varit dansrestaurang, men som togs över av Ruben Ward 1952. Till en början användes byggnaden som verkstad och lager, men 1960 byggdes den om till det som då blev Värmlands största möbelhus. Efter att EM-möbler flyttat ut stod huset tomt i sex år och är numera rivet. Istället ska två älvnära bostadshus byggas med 26 bostadsrätter
– Det var fantastiska lokaler men ibland hade kunderna lite svårt att hitta ut igen i de vindlande gångarna i huset. 2008 togs beslutet att söka nya lokaler och det blev en flytt till Gräsdalen. Ytorna där kunde utökas till det dubbla. Verksamheten har utvecklats mycket positivt i Karlstad och till en del beror det på etableringen av Ikea på Bergvik.
– Ikea drar ju mycket folk till Karlstad men det är inte alla som hittar det de letar efter, utan de kommer till oss. Vi har ju ett betydligt bredare utbud av till exempel soffor och andra möbler. Ikea har en större bredd men vi har mer att välja på i de olika varugrupperna, säger Bo.

En av Sveriges största leverantörer av fritidsmöbler, Brafab, har i år utsett EM-möbler i Karlstad, till en av tre butiker i landet som till sommarsäsongen blir konceptbutiker. Det innebär att ett team från fabriken kommer till Karlstad och bygger upp en stor utställning med sommarmöbler.

Bo Andersson öppnade också en möbelbutik i Örebro för tjugo år sedan och även där fick han draghjälp av Ikea. Butiken öppnades på lagom avstånd från Ikeavaruhuset, vilket gjorde att många kunder som åkte till Ikea också besökte hans butik.
För fyra år sedan sålde han butikerna i Karlstad och Örebro till EM-möbler centralt men fick sedan ett erbjudande att köpa tillbaka verksamheten.
– Det som var mest intressant var att ta tillbaka butiken i Karlstad. Det är en av Sveriges finaste möbelbutiker och är både spännande och intressant, säger Bo.

I koncernen ingår också två butiker/företag som arbetar med inredning till den offentliga miljön, varav den ena ligger i Örebro. Butikerna drivs i ett samarbete med kontors- möbelföretaget EFG. Idag omsätts ungefär hälften i försäljningen till hemmiljö och den andra hälften till den offentliga miljön, kontor, arbetsplatser och liknande.
Totalt omsätter koncernen 110 miljoner kronor och har 32 anställda.

Nästa satsning inom EM-möbler är en e-handelssida som innebär att kunderna kan sitta hemma och beställa möbler på nätet. Beställningarna hamnar sedan hos den butik som ligger närmast kunden och som levererar de beställda varorna.
Inom några månader blir det klart vad nästa satsning blir för Bo Andersson. Än så länge är det hemligt men han utlovar en större satsning.
– Jag har svårt att bara sitta still. Jag vill hitta på nya saker och utveckla verksamheten hela tiden. Det är det som driver mig, avslutar Bo Andersson.

av Björn Hallin

Leave a Reply