Snabbare bostadsaffärer 2014

JÄMFÖRPRIS. Utropsvärdet på de bostäder som lagt upp på Hemnet under 2014 har ett värde motsvarande 11 procent av Sveriges BNP. Foto Johanart.se

Vi letar bostäder som aldrig förr. Klockan 21 är tidpunkten då vi jagar bostäder som mest. Mäklarna tar till nya knep bildmässigt. Och bostadsaffärerna går allt snabbare.

En tydlig trend i år är att bostadsaffärerna går allt snabbare, därmed försvinner annonserna fortare från nätet, rapporterar bostadssajten Hemnet.

Under 2014 har den genomsnittliga tiden som villor och bostadsrätter legat ute till salu minskat med 20 procent jämfört med 2012. Det gör att utbudet på marknaden vid varje givet tillfälle kan tyckas lågt.

Men faktum är att det totala antalet bostadsrätter som publicerats på Hemnet under andra halvåret 2014, varit större än samma period förra året. Samtidigt har priserna stigit med mellan 10 och 20 procent på flera håll i landet.

– Vi har sett en utveckling där bostäder säljs snabbare än tidigare. Ett tips till den som ska köpa bostad är att hålla sig löpande uppdaterad på vilka objekt som ligger ute och vara väl förberedd när drömbostaden dyker upp, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Årets stora klickraket är ”Paprikahuset” – en villa som stylats med en uppseendeväckande mängd paprikor. På andra plats tronar ”Alienhuset” – ett utifrån tillsynes vanligt hem med en inredning som hämtad ur en viss science-fiction-film. Tredjeplatsen intas av en spektakulär lyxvåning på Östermalm.

Paprikahuset. Foto Johanart.se

Paprikahuset14_Foto_johanart.se

 

KLICKTVÅA. Alienhuset, Kalmar – 243 000 klick. Foto Pontuz Lifgren.

Alienhuset2_Foto_PontuzLafgren Alienhuset1_Foto_PontuzLafgren

 

KLICKTREA Lyxvåning Narvavägen, Östermalm – 200 000 klick. Foto Siv Kraft.

Narvavagen2_Foto_SivKraft Narvavagen1

 

– Det har varit ett galet år. Folk fascineras av bostäder som sticker ut. En intressant utveckling under året är att många mäklare jobbar på ett nytt sätt när det kommer till styling och inspiration, säger Staffan Tell.

Vecka 33 har historiskt sett varit den vecka då flest gett sig ut för att leta nytt hem. Under 2014 var måndagar den veckodag med högst söktryck. Om man tillåter sig att sia om vilken som blir kommande års hetaste dag på bostadsmarknaden finns det mycket som pekar på måndagen den 10 augusti.

Bostadsletandet är som mest intensivt vid niotiden på kvällen. Därefter fortsätter många sökandet från sängen via mobilen eller surfplattan fram till 23-tiden då de flesta går och lägger sig.

Till och med på julafton, förra årets absolut lugnaste dag, letade drygt hundra tusen personer boende på Hemnet.

av Marie Pallhed

Leave a Reply