Hjälp till många – i flera led

Ronny Sjögren visar bland annat avdelningen med gamla LP- och CDskivor.

Två positiva bieffekter av att det är ”inne” att återanvända gamla möbler, kläder och andra saker, är att både plånböcker och miljö sparas.  Men på Pingstkyrkans Second Hand butik är effekterna ännu större. Här sker hjälpen i flera led, till många.

– Vår verksamhet bygger i första hand på generösa gåvogivare. De skänker prylar, möbler, kläder, ja allt som vi kan sälja. Det är tack vare dem – er, som vi kan hjälpa andra, säger Ronny Sjögren huvudansvarig för Pingstkyrkans Second Hand butik.
Pingstkyrkans Second Hand butik har funnits i Stråningstorps centrum i Karlskoga sedan nio år tillbaka, men själva verksamheten har bedrivits i närmare 20 år. Till butiken kommer de som vill spara pengar i plånboken, eller de som är intresserade av vissa gamla föremål och de kreativa, som omvandlar gamla saker och möbler till nytt och nya användningsområden.– För en tid sedan var det en kund som köpte en slags kon i plast. Den skulle hon använda att gjuta i berättade hon. Och det är en av sakerna som upplevs så fantastiskt med att bedriva en sådan här butik. Att återbruka väcker människors kreativitet och skaparglädje, säger Ronny.

klädavdelning_provhytt2Stor klädavdelning med rejält tilltagna provhytter

klädavdelning1klädavdelning2

Hjälpen går vidare
Pengarna för de varor som säljs i butiken går vidare till olika hjälporganisationer. Det rör sig om sociala projekt över hela världen. Bland annat ges stöd till två barnhem, ett i Pakistan och ett i Burundi. Pengar ges också till särskilda insatser vid aktuella katastrofer. Lokalt ges stöd för barn och ungdomar i Karlskoga och till människor som hamnat på ”livets skuggsida”
– Vid årets insamling till Världens Barn skänkte vi oavkortat två dagskassor och tillsammans med bössinsamling och gåvor blev det hela 120 000 kr, berättar Ronny.

Ger arbetstillfällen
Mellan 15-20 personer arbetar här varje dag. Av dessa är sju stycken heltidsanställda. Utöver är det cirka 50 stycken som gör ideella insatser. En del sorterar, tvättar och märker varor. Andra hämtar, bär eller hjälper till med att värdera olika saker.
– Vi vill att Second Hand butiken ska vara en trygg arbetsplats där alla kan hitta sin plats och ett meningsfullt arbete. Vi har samarbete med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kriminalvården och kan hjälpa människor till en väg in i arbete, berättar Ronny.

Fräsch & välsorterad
Butiken är uppdelad i avdelningar så att det ska vara rent och fräscht och det ska vara lätt att hitta det man söker. Här finns kläd-, barn- och textilavdelning, samt en avdelning för husgeråd, en avdelning för sängar och möbler och två imponerande välsorterade avdelningar för böcker och skivor.
– Kläder och en del varor som inte blir sålda i butiken skickas iväg till behövande i andra länder. På så sätt hjälper vi människor i ytterligare ett led, avslutar Ronny.

Av Annica Nilsson

bokavdelningI bokavdelningen är det lätt att hitta det man söker. Här är böckerna sorterade efter genre och i bokstavsordning.

 

husgerådStor avdelning för husgeråd

 

barnavdelning2… och en annan för barnkläder och leksaker….

 

ridkläder … många är de som sparar stora slantar i plånboken när de handlar på Pingstkyrkans Second Hand butik, här exempel på ridkläder.

 

Leave a Reply