Alkvetterns loppis

Ett stort loft med anor från förr

Många loppmarknader har det blivit för Jan Nilsson genom åren. Idag bor han bokstavligen på sitt jobb då han sedan två år tillbaka driver Alkvetterns loppis hemma på gården. 

Någon gång under 40-talet fanns här arbetarbostäder. Bland annat stod på gården ett fyrfamiljshus som idag är rivet. Men det stora uthuset finns kvar. Troligen användes det till förråd åt inhysta arbetarfamiljer. 2012 köpte Jan Nilsson gården tillsammans med sin fru och idag, på det stora loftet i detta uthus, hittar vi Alkvetterns loppis. Men det är långt ifrån den första loppmarknad Jan Nilsson drivit genom åren. Banan inleddes redan i början på 80-talet då han köpte in sig i Karlskogas Bytesaffär. Efter det drev paret under flera år även loppmarknaden belägen på Carls-Åby i Karlskoga, innan han flyttade verksamheten till Storfors. Och efter fyra år där förvandlades Storfors loppis alltså till Alkvetterns loppis när flyttlasset gick ännu en gång. Även den välkända tv-profilen, inredaren och programledaren, Ernst Kirchsteiger har besökt Jan Nilssons loppis.

– För två år sedan fanns Storfors loppis med på Ernst lista över de bästa loppmarknaderna, berättar Jan.  Och, till Alkvetterns loppis kommer många, både nära och långväga besökare. Under en lördag, söndag är det inte ovanligt med flera hundra besökare. Kanske är det för att hitta det verkliga fyndet. Inte omöjligt egentligen då vi, tack vare loppmarknader som Alkvetterns loppis, kan hitta många gamla, fina saker från förr.  … Och på tal om förr, även spöken sägs husera på loftet.

– De går mest omkring. Man kan höra steg när ingen är här. Det kanske är de som ställer till sådan oordning här, säger Jan.
Fast, huruvida det handlar om att skylla ifrån sig eller inte, är en helt annan historia.

Av Annica Nilsson

Leave a Reply