Daniel Berg tillsammans med Alva Berg, som kör för KTM Scandinavia, och Ludvig Berg, Ljunggrens Motor.

SM i enduro inleder Motorsportveckan 2024

Årets Motorsportvecka får en riktig pangstart när Sveriges främsta enduroförare kommer till Karlskoga för att göra upp i SM. Från arrangerande Karlskoga Enduroklubbs sida ser man fram emot en helg med fart, spänning och storpublik.

– Det är mycket jobb att arrangera en sådan här tävling, men det ska bli jätteroligt, säger Daniel Berg, ordförande för Karlskoga EK.

SM-tävlingarna blir Karlskoga Enduroklubbs största arrangemang på många år, och det är en emotsedd tävling.

– Det är roligt att arrangera en tävling på hemmaplan, säger Daniel Berg. Vi har högsta enduroeliten i klubben, så det blir roligt för dem att få köra en sådan här tävling inför hemmapubliken.

Under helgen kommer omkring 450 förare göra upp i de olika tävlingarna, som utöver SM även kommer att bestå av Ungdoms-SM och en guldhjälmstävling för barn och unga.

– Vi vill locka fler barn och unga att upptäcka sporten, och gärna fler tjejer, säger Daniel Berg, det är en sport för alla.

Som publik kommer man kunna förvänta sig fart och spänning, och enduro i världsklass då många av förarna även tävlar i VM. Inte minst kommer Karlskogapubliken ha chansen att se sina egna toppförare tävla på hemmaplan.

– Det kommer gå undan och det kommer vara väldigt publikvänliga sträckor, menar Daniel Berg.

Exakt var sträckorna kommer att gå kommer man gå ut med information kring närmare tävlingsstart för att ingen förare ska kunna skaffa sig fördel av att köra på banorna i förväg, men utgångspunkt för tävlingen blir Karlskoga Flygplats där man har den stora depån och parkeringsytor för publik.

Ungdoms-SM körs på lördagen den 8 juni och stora SM körs den 9 juni men Daniel uppmanar publiken att också komma och titta på guldhjälmstävlingen under fredag kväll.

– Det är roligt att se de minsta också, säger han, hur snabbt de kör när de är så små.

Han hoppas att SM-helgen ska locka mycket åskådare, att junivädret ska bjuda på fina förhållanden för både publik och tävlande, och givetvis att man klarar sig från olyckor och skador under tävlingarna.

– Förhoppningen är att både förare och publik blir nöjda, och att man får uppleva äkta svensk enduro där man får prova att köra på olika sorters underlag. Vi ser verkligen fram emot det här.

Text: Nicklas Remmegård