”Ska man jobba med det här måste man älska det”

Efter några år i Göteborg är designern och skräddaren Khaled Hawara tillbaka i Degefors. Sedan ett par månader har han sin ateljé på Berget där han med kärlek för hantverket designar och syr upp unika plagg till kunder vida omkring.

– Det är en mysig miljö med trevliga människor, det känns bra att vara tillbaka, säger han.

Vad som ska bli en röd balklänning sitter uppnålad på en provdocka, strax intill hänger en elegant kappa över axlarna på en liknande docka och över arbetsbordet hänger bilder på många tidigare kreationer Khaled Hawara står bakom. Här, i ateljén på Berget i Degerfors, syr han upp och designar kläder för både vardag och fest till kunder i hela Sverige. Allt görs på beställning, vilket innebär att varje plagg är unikt och med en storlek och passform som är anpassad för kunden.

– Det finns många som inte hittar vad de vill ha i affärerna, och kommer hit för att de vill ha en design som inte finns någon annanstans, säger han.

Genom åren har han gjort allt från balklänningar och bröllopskläder till mer vardagliga plagg, och han uppskattar båda delarna lika mycket.

– Det som är roligt är att designa och att kunden blir nöjd, vad det är för plagg spelar ingen roll.

Det är vid symaskinen Khaled Hawara trivs som bäst.

Utöver nysömnad gör han även ändringar och lagningar, men att det är att designen och skapandet han verkligen brinner för går inte att ta miste på.

– Ska man jobba med det här måste man älska det, menar han. Man måste älska tyger, design och sömnad för att bli bra på det här.

Khaled, eller Kalle som han kärvänligt kallas av grannarna på Berget, har sin ateljé på våningen ovanför Zari, och de båda syateljéerna drar nytta av varandra, delar med sig av erfarenheter och kunskaper, hjälps åt när det behövs.

– Kalle tillför något till oss också, säger Zaris Gittan Pettersson, vi är från olika generationer, bakgrunder och kulturer och lär oss av varandra.

Khaled berättar att det till del var Gittans förtjänst att han kunde börja arbeta med sömnad i Sverige. Tack vare att hon kände hans lärare på SFI fick han chansen att visa vad han kunde, Gittan såg hans kunnande och passion för yrket och på den vägen är det.

– Det var tur att Anna kände Gittan, annars hade jag inte börjat med sömnad i Sverige, säger han med ett leende, det finns så få skrädderier, det hade inte funnits någonstans att börja.

Vid det laget hade han redan lång erfarenhet av skrädderiarbete från Syrien. Intresset för sömnad och design har funnits nästan hela livet, och redan som tolvåring tillbringade han mycket tid i konfektionsfabriken hans storebror hade i närheten av där de bodde. Efter gymnasiet pluggade han modedesign och hade sedan en egen firma i Syrien tills kriget bröt ut och förde honom till Sverige och Degerfors.

– Jag har älskat yrket sedan jag började som 15-åring, jag älskar att skapa och designa.

Han drev sin ateljé i Degerfors fram till 2019 då han flyttade till Göteborg, men bestämde sig för att flytta tillbaka och sedan ett par månader finns han åter på Berget.

– Jag har alltid haft kvar kontakten med Degerfors, säger han, det känns som jag är hemma nu.

Text och foto: Nicklas Remmegård