Sportlovsprogram med idrott och kultur

Sportlovet nalkas och i vårt område anordnas en mängd aktiviteter under lovet. Vi har gått igenom sportlovsprogrammet och har här sammanställt en del av alla de aktiviteter som finns att välja på för dig som har sportlov under vecka 9 (26/2-3/3).

Filipstad

I Filipstads kommun, kan du åka skridskor i Wasahallen liksom skidor och pulka i Kalhyttan. Slalombacken i Lesjöfors är öppen för den som vill åka utför, och har givetvis cafeterian öppen så du kan ta en fikapaus. Det anordnas även sportlovsfiske i Skribotjärn där du helt gratis kan prova på pimpelfiske av ädelfisk. Ingen anmälan krävs och utrustning finns att låna på plats, och fiskeklubben finns där för att vara behjälpliga. För den som föredrar inomhusaktiviteter är bowlinghallen öppen, och 29 februari blir det högläsning på Filipstads bibliotek. På biblioteket kommer det under hela lovet även finnas maskeradkläder att prova, sportlovsinspirerade målarbilder, mini-airhockey, schack och andra brädspel, och givetvis många roliga, spännande och fängslande böcker att läsa och låna.

 Är du motorintresserad kan du med fördel bege dig till Nykroppa lördagen 24 februari då lastbilarna radar upp sig för Nykroppa Winter Trophy. Det kommer delas ut priser, publiken kommer kunna rösta på sin favorit och ett flertal branschutställare – bland annat Volvo och Scania – kommer finnas på plats. Även helgen därpå blir det motorfest när Hjulhälja arrangerar Färnsjörepan, där äldre fordon gör upp om titeln på Färnsjöns is.

Kristinehamn

I Kristinehamn satsar man mycket på kulturaktiviteter för barn i olika åldrar under sportlovet. På biblioteket bjuds ett gäng aktiviteter under lovet, det torsdagen 29 februari, familjequiz den 28:e och barnteater om snor lördag 2 mars. Vill man ägna sig åt konst hålls en workshop i måleri på Kristinehamns konstmuseum 27/2, och Kulturskolan Landa håller två öppna konstverkstäder dit man kan komma och vara kreativ och skapa, 26 februari på fritidsgården Moxie i Björneborg och 28 februari i Kulturskolans lokaler på Spelmansgatan. Måleriworkshopen riktar sig främst till barn i åldrarna 7-12 år, medan konstverkstaden är öppen för dig som är mellan 10-19 år. Hos Studiefrämjandet bjuds på möjlighet att prova på dancehall under lovmåndagen 26 februari. Dancehall är en dans- och musikstil med jamaicanska rötter och under dagen kommer du som deltagare utöver att dansa få lära dig mer om dancehallens historia och kultur. Som det sportlov det är arrangeras givetvis också idrottsaktiviteter. Exempelvis bjuder Kristinehamns Tennisklubb in till tenniscamp med en nybörjarkurs inom tennis för alla mellan 7-18 år. Alla de nämnda aktiviteterna är gratis, men vissa av dem kräver föranmälan. Mer information hur du anmäler dig finns på kommunens hemsida under fliken kultur och fritid.

Storfors

Foto: Storfors Kommun

Även i Storfors bjuds ett späckat program med en blandning av idrott och kultur under sportlovet. I Storfors sporthall hålls aktiviteter varje dag under lovet, hopp och luftlek med hoppborgar under måndagen och tisdagen, öppen sporthall med ledare och aktiviteter onsdag-torsdag och på fredagskvällen blir det häng i sporthallen för årskurs 6 och uppåt. Måndag, onsdag och torsdag är det bio i kulturhuset, och under onsdagseftermiddagen hålls där också skaparverkstad. I Judolokalen i Sporthallen BJJ Hilti arrangeras under söndagarna 25/2 och 3/3 prova på-pass med lättare grunder i brottning och boxning. Båda dagarna körs två pass, ett för alla i åldern 12-16 år, och ett för dem som är mellan 7-11 år gamla. Vill man ut i friska luften arrangeras det, förutsatt att isen ligger, pimpelfiske med tävling vid Nykroppa båthamn måndag 26/2. Fiskeutrustning får du låna, det går en gemensam transport från Heliantus blomsterhandel och den arrangerande fiskeföreningen bjuder alla på korv, festis och priser. Korv bjuds det också på dagen därpå när IOGT-NTO står redo med grillen vid rinken i Kyrksten. Med undantag för bion är alla aktiviteter kostnadsfria, men observera att vissa av dem kan kräva föranmälan.

Text: Nicklas Remmegård