Karin Höglund ser fram emot den intensiva men roliga julruschen.

Advent är högsäsong på Hygns: ”Roligaste tiden på året”

När advent minner om att julen nalkas är det högsäsong på Hygns Vilt strax söder om Kristinehamn. Kunderna flockas i gårdsbutiken för att köpa läckerheter till julbordet, samtidigt som säsongen för vilt och slakteri når sin topp.
– Det är den roligaste tiden på året, säger Karin Höglund som driver Hygns Vilt.

I kyldisken radar delikatesserna upp sig, producerade på gården av kött från vilt och tamboskap från närområdet. Julskinkan och de vilda prinskorvarna är storsäljare, men det är mycket som går bra i det stora utbudet av vilt och chark som patéer, korvar, rullsylta och mycket mer. Karin framhåller fram-
för allt bredden i sortimentet, men när vi ber henne nämna en personlig favorit i julutbudet lyfter hon fram julkorven man enligt hennes mors recept gör på en blandning av hjort- och fläskkött.
– Den behöver man inte bara ha på julbordet, säger hon, den är perfekt att äta hela december.

Det finns också möjlighet för den som så önskar att lämna in kött för rökning. Det är väldigt populärt, och sista två veckorna före jul röker man dygnet runt för att alla ska få sitt nyrökta kött till jul.
– Deadline för inlämning är 9:e december, säger Karin, då är köttet klart att hämta under vecka 51. Men vi röker kött varje vecka under hela året så det går även bra att lämna in tidigare. 

Gårdsbutiken, där man också erbjuder ett noggrant urval av produkter från andra producenter, öppnade 2009 och lockar kunder från både Karlstad, Örebro och Mariestad, vissa rentav längre bortifrån än så. Slakteriet öppnade man däremot redan 1997 och var då ett av de första EU-godkända viltslakterierna i Sverige. Den biten av verksamheten håller man nu på att utöka då man bygger boxar för tamboskap för att kunna ta emot även nöt, gris och får.
– Det finns en stor efterfrågan från restaurangerna på gårdsspecifikt kött, så tanken är att framförallt kunna leverera dit, säger Karin.

På sikt finns en dröm om att kunna ha något slags servering i anslutning till butiken. Man provade med ett sommarcafé i somras vilket föll väl ut, och förhoppningen är att i en framtid ha en servering inomhus som går att nyttja hela året. Men det ligger ännu i framtiden, nu fokuserar man på att bli färdiga med utbyggnaden av slakteriet, och ser fram emot att förse sina kunder med julmat.
– Vi har redan fått mycket beställningar på presentförpackningar och julklappar, nu blir det full fart hela vägen fram till jul.

Text & foto: Nicklas Remmegård.