Högtflygande taxiplaner

(O r l a n d o – U S A)

Nu har verkligheten kommit i kapp den tecknade framtidsfamiljen Jetsons flygande tefat från sextiotalet och luftburna taxibilar väntas bli vanliga i luften över Florida. Men inte som åkattraktioner hos Disney World eller Universal Studios utan som ett alternativ till bil, tåg och traditionellt flyg. Florida blir först i USA med eldrivna taxibilar som ska sväva högt i det blå.

”Ni kommer också att ha flygande taxibilar i Stockholm”. Det säger Daniel Wiegrand som är medgrundare av tyska Lilium och står bakom satsningen som faktiskt har en svensk koppling. Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har nämligen pumpat in ett antal miljarder i bolaget som tar taxibilen till nya höjder. 

Framtidens Uber

Dagens transportsystem fungerar illa och man pratar om trafikinfarkt runt de större städerna. Flygande taxibilar med plats för fem som kan starta och landa vertikalt kan vara en del av lösningen. Om bara två år ska Liliums första flygplats vara klar och utvecklarna ser det som framtidens Uber. Ett klick på mobilen och du blir upphämtad. Mellan flygningarna laddas batterierna som i sin tur driver 36 elmotorer på totalt 2000 hästkrafter som monterats i vingarna.  Marschfarten ligger på 300 km/h och räckvidden uppskattas till 30 mil. Det betyder exempelvis Stockholm–Jönköping eller Stockholm–Sundsvall. Själva tekniken är relativt enkel och vid take off vinklas vingarna med fläktmotorerna mot marken och väl uppe i luften vinklas kraften bakåt. På marken taxar man med ett separat batteri likt en vanlig elbil och underhållsbehovet är minimalt. 

Snart verklighet

Drömmar om flygande bilar har funnits länge – men vad som gör Lilium Jet unik är att prototyper finns färdiga och att staden Orlando är villiga att investera i den första flygplatsen vid namn ”Lake Nona Vertiport”. Ett stenkast från Disney World ska det byggas två plattformar för vertikal start och landning liksom åtta laddstationer för flygtaxikön. Allt ska stå färdigt 2025 och liknande knutpunkter ska finnas i alla större städer i framtiden – även Sverige. Miljön är den stora vinnaren eftersom motorerna är eldrivna och vid start är ljudnivån likvärdigt med en lastbil. Dessutom slipper man alla trafikstockningar och kan njuta av utsikten på 3000 meters höjd. Att flyga som familjen Jetson är snart verklighet.

Text: Carl-Ingemar Perstad och Johannes Gardelöf / © CNP AB

Foto: CNP AB