Upplev medeltiden i Hova

När Magnus Ladulås tillsammans med brodern Erik sommaren år 1275 besegrade den tredje brodern Valdemar i slaget vid Hova kunde han knappast ens föreställa sig att händelsen skulle locka stora skaror besökare till den lilla orten nära 750 år senare. 8-16 juli är det åter dags, när folkfesten Hova Riddarvecka förflyttar 1200-talet till våra dagar.

– Vi ser fram emot en välbesökt vecka med glada och nöjda besökare, som för övrigt är årets enda vecka som varar i nio dagar, säger Pernilla Hast från Hova Riddarvecka.

Under veckan bjuds dagliga tornerspel, i Riddarbyn mitt i Hova finns medeltidsmarknad, barnens riddarland där det är fullt med aktiviteter för alla barn och mycket mer. I år har man satsat på fler dagliga händelser, där vissa av de deltagande aktörerna är återkommande medan andra är nya.
– Som tidigare vänder vi oss till barnfamiljer som för en rimlig slant får en heldag med riddaraktiviteter och tornerspel.

Programmet, som finns i sin helhet på riddarveckans hemsida, är späckat med aktiviteter för både stora och små där det utöver de dagligt återkommande programpunkterna finns allt från gycklarshower och sagostunder till workshops och föreläsningar.

Att besöka riddarveckan med riddarbyn med medeltidsmarknad kostar inget, men vill man se tornerspelet behöver man betala en liten inträdesavgift. Det totala antalet besökare på riddarveckan är svårt att uppskatta exakt, men att det är många som kommer för att uppleva medeltiden märks inte minst vid serveringarna.
– Vi gör av med 100 kilo potatis och 40 liter kålsoppa per dag vid ett av våra matställen.

Hova Riddarvecka har arrangerats sedan 1990 och årets upplaga är den 32:a i ordningen. Magnus Ladulås kunde efter slaget vid Hova ta över kronan från Valdemar och blev kung av Sverige. Han regerade fram till sin död 1290 och är en av våra mest kända medeltidskungar.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Hova Riddarvecka