Honda RS 125.

Alla Tiders Racermaskiner på torget

Gelleråsen Arena och Karlskoga har alltid varit synonymt med racermotorcyklar och otaliga är de stora namn som passerat revy under roadracingens historia genom vår stad.

Uppvisningen ”Alla Tiders Racermaskiner” som körs i samband med Velodromloppet skildrar ett urval av de olika tidsepokerna och de motorcyklar som tävlats med sedan 1920-talet och framåt.

I år kommer vi återigen få chansen att visa upp en del av de mest intressanta motorcyklarna på torget under fredagskvällen under Motorsportveckans finalhelg. 

Det vi i skrivande stund hoppas få se på torget är bland annat en Brough Superior 1000cc körd och ägd av Mats Olofsson. Brough-Superior ansågs vara motorcyklarnas Rolls-Royce och var kanske den snabbaste motorcykeln under det sena -20 och -30 talen. En av de mest kända Brough-ägarna var T. E Lawrence mer känd som Lawrence av Arabien.

Bland de rena racermaskinerna har vi en AJS 500cc racer från 1931, den här AJS:en vann  Stockholms-loppet 1931 med Erik Westerberg i sadeln, den är en av ytterst få bevarade i världen från den sista årgången av AJS då det fortfarande var fristående från Matchless som 1931 köpte upp märket. Den tävlades senare av bröderna Torell som hade framgång med den vid Saxtorps Grand Prix 1932 i Skåne och lyckades nå en palllplats. Sedan kördes den av Gösta Damberg från Hällefors som vann en rad tävlingar under -30 talet och faktist så sent som 1946 efter andra världskriget.

På torget kommer vi också att ha lite modernare racer-motorcyklar som Honda RS125 som var ryggraden i 125cc GP klasserna under i stort sett hela 1990-talet och in på 2000-talet. Hondan var privatförarens bästa vän och dominerade  bland annat de Svenska och Nordiska mästerskapen under samma tid. Den var en billig och konkurrenskraftig motorcykel som man kunde nå resultat med i princip det skick den levererades från fabriken.

Under helgen kommer vi att köra uppvisning under lunchen på Velodromloppet så passa på att prata med förarna om cyklarna och framför allt att se och lyssna och känn doften av vegetabilisk R-olja och återupplev de olika epokerna av svensk och internationell roadracing.

Välkomna!

Text och foto: Lars Johansson